ULAGANJA

U BiH nisu realizirani projekti vrijedni 2 milijarde maraka

Gradilište
14.06.2010.
u 09:07

Unatoč ovakvoj statistici, ukupna vrijednost nerealiziranih sredstava po tekućim projektima iznosi 2 mlrd. KM, od čega se na domaće izvore financiranja odnosi samo 8 posto

Kako i na koji način su implementirani razvojni projekti u Federaciji BiH, može se vidjeti iz informacije o njihovoj provedbi koja je izrađena na temelju relevantnih podataka koje su Federalnom ministarstvu financija dostavila resorna ministarstva i agencije iz županija. Ovaj dokument sadrži sve podatke koji se odnose na ukupnu vrijednost projekata financiranih domaćim i stranim sredstvima u Federaciji BiH. Dakako, važno je naglasiti kako mnogi projekti nisu realizirani zbog ekonomske krize te se stoga može govoriti da je realizirano oko 60 posto projekata.

Izvori financiranja

Naime, polazeći od činjenice da ukupna vrijednost tekućih razvojnih projekata iznosi blizu 3 milijarde KM, ukupna vrijednost projekata u provedbi iznosi milijardu i sedamsto milijuna maraka. No, do sada je, prema izvješću Federalnog ministarstva financija, realizirano 700 milijuna KM. Međutim, kada su u pitanju izvori financiranja razvojnih projekata u Federaciji BiH, a riječ je o domaćim i inozemnim izvorima, razvidno je da u znatnom postotku prednjače inozemni izvori. Tako od ukupne vrijednosti razvojnih projekata u iznosu od blizu 3 milijarde KM, na projekte koji se financiraju iz domaćih izvora odnosi se 16 posto ili 470 milijuna KM, i to na proračune svih razina vlasti 8,6 posto, i na vlastite udjele gospodarskih subjekata 7,3 posto. S druge strane, iz stranih izvora odnosi se čak 84 posto, od čega se na kredite odnosi 77 posto i donacije 6 posto. Izraženo u novcu, na kredite otpada 2,2 milijarde KM, a na donacije 177 milijuna KM. Što se pak tiče realiziranih projekata, projekti koji su financiranih iz domaćih izvora realizirani su u visini 34 posto, a na strane izvore realizirana sredstva su 65 posto.

Prednjači sektor prometa

Unatoč ovakvoj statistici, ukupna vrijednost nerealiziranih sredstava po tekućim projektima iznosi 2 mlrd. KM, od čega se na domaće izvore financiranja odnosi samo 8 posto, a na strane čak 92 posto. S druge strane, kada je u pitanju realizacija razvojnih projekata u FBiH važno je istaknuti kako je od ukupnog iznosa realiziranih sredstava najviše realizirano u sektoru prometa 125 milijuna KM, ili 46 posto, sektoru zdravstva 69 milijuna KM ili 25 posto, socijalnom sektoru 24 milijuna KM ili 9 posto, zatim u energetskom sektoru 22 milijuna te sektoru poljoprivrede blizu 15 milijuna KM ili 5,5 posto. No, žalosna je činjenica prema kojoj je najmanja realizacija u sektoru obrazovanja, samo 800 tisuća KM ili 0,3 posto, a projekti su financirani iz stranih izvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?