ANALIZA

U BiH nije moguće uvesti princip “jedan čovjek - jedan glas”

gordon
VL FOTO
21.05.2011.
u 13:04

Institucija visokog predstavnika, a ponekad i uloga stranih veleposlanika često su dio problema u BiH

Gordon Bardos, pomoćnik direktora Instituta Harriman, koji je u sastavu fakulteta za međunarodne i javne poslove Columbia University iz New Yorka, smatra da je međunarodna zajednica shvatila da nešto “ne štima” u radu pravosuđa BiH i da će se, nakon namjere Republike Srpske da organizira referendum o tom pitanju, sada netko ozbiljno pozabaviti radom tih institucija.

Bardos je u izjavi za bh. medije istaknuo da svaki ratni zločin mora biti procesuiran, pa tako i zločini koji su se dogodili u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ili u Tuzlanskoj koloni.

Promjene granica

“Tu je nastradao velik broj vojnika. On nisu ništa uradili, već su se samo htjeli povući, a zvjerski su ubijeni. Žalosno je što se niko do sada nije ozbiljno pozabavio tim slučajevima ratnog zločina” - naveo je Bardos.

Prema njegovu mišljenju, moguće je da će na Balkanu ponovno dolaziti do promjene granica, “jer povijest ove regije u posljednjih 200 godina pokazuje da su se granice stalno mijenjale”. On upozorava da se u BiH moraju poštivati legitimni interesi svakog naroda, te da svaka politika koja nije bazirana na tome vodi k destabilizaciji cijele regije, a kao primjer navodi situaciju u Federaciji BiH, gdje su Hrvati preglasani, pa su izgubili svoje autentične predstavnike u tijelima vlasti. Bardos navodi da u BiH nije moguće uvesti princip “jedan čovjek - jedan glas”, za koji se zalažu bošnjački političari. “Ne znam imaju li dužnosnici u SAD-u neki stav o tom pitanju, ali smatram da to pravilo ovdje jednostavno nije moguće. Uostalom, i prema Daytonskom mirovnom sporazumu predviđena je ravnopravnost svih naroda u BiH bez obzira na brojnost tih naroda” - kaže. Komentirajući podršku koju SAD daju visokom predstavniku u BiH, Bardos je ocijenio da je ta institucija sve više dio problema, a ne rješenje spornih pitanja.

OHR je problem

“Službeni Washington smatra da je preuranjeno razgovarati o zatvaranju OHR-a u BiH, jer tvrde da je situacija još itekako nestabilna, pa i dalje treba postojati netko s takvim ovlastima. Za mene to nije jak argument. Štoviše, institucija visokog predstavnika, a ponekad i uloga stranih veleposlanika u BiH, često su dio problema u BiH - umjesto da budu dio rješenja u suradnji s domaćim političarima i institucijama vlasti. Bilo bi bolje kada bi probleme u BiH rješavali domaći političari.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
04:19 22.05.2011.

nema trećeg ! end of story

OB
-obrisani-
16:24 22.05.2011.

Ovakvo nesto je bilo i za ocekivati u BIH jer predstavnici Hrvata nisu od pocetka radili svoj dio posla. Hrvati su bili sretni da samo imaju radna mjesta a za nezaposlene Hrvate na nivou opcina i kantona nitko se nije brinuo.Da su od pocetka hrvati imali jasne stavove do ovoga nikad nebi doslo. Lopov kada vidi da moze raditi sto hoce to i radi. Za momentalno ispastanje Hrvata bih trebalo kazniti bivse politicare koji su pri vrhu zastupali Hrvate,a to se djelimicno i odradjuje. Srbi su imali svoje stavove, mosnjaci svoje a Hrvavi su cutali kao pickice i sretni bili sto imaju visoke plate.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?