UVOZ-IZVOZ

U agroindustriji na 1 KM izvezene robe uveze se roba vrijedna 6 KM

trznica03
Dominik Grgurić/pixsell
24.02.2011.
u 10:25

U 2010. najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku, od 2,157 milijardi maraka

Nakon 18 godina od proglašenja države, Bosna i Hercegovina napokon je uspjela u jednoj godini osigurati pokrivenost uvoza izvozom višu od 50 posto te izvesti robe u vrijednosti višoj od 7 milijardi KM. Prema službenim podacima, tijekom 2010. godine BiH je ukupno izvezla robe u vrijednosti od oko 7,3 milijarde maraka, a u istom razdoblju je uvezla 13,3 milijarde robe.

Natpolovična pokrivenost

Tako je pokrivenost uvoza izvozom porasla na 54,7 posto. Usporede li se ovi podaci s onima godinu dana ranije, vidljivo je kako je u 2010. godini pokrivenost uvoza izvozom značajno porasla. Naime, tijekom 2009. godine iz BiH je ukupno izvezeno 5,6 milijardi maraka, a uvoz je iznosio 12 milijardi, a tada je pokrivenost uvozom izvozom iznosila 46,8 posto.

U 2010. godini najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku, u vrijednosti od 2,157 milijardi KM, odnosno 30,4 posto ukupno ostvarenog izvoza, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske i Srbije, zajedno 3,488 milijardi KM, što čini 25,6 posto ukupnog uvoza.

-Treba naglasiti da se izvoz temelji na baznoj industriji, hoću reći izvozimo sirovine, i to samo u nekoliko grana. Ukoliko se ne baziramo na izvoz finalnih proizvoda, niti ima većeg napretka niti značajnijeg zapošljavanja, tvrdi Jago Lasić, predsjednik Federalne gospodarske komore.

Problem u agroindustriji

Lasić posebice ističe katastrofalan odnos u agroindustriskom sektoru.

-Tijekom 2010. godine u ovoj važnoj grani BiH je izvezla tek 564 milijuna KM, dok smo istodobno uvezli robe u vrijednosti od skoro 2,5 milijarde. Tako je pokrivenost uvoza izvozom tek 22, 86 posto. Stanje u Federaciji je još gore, gdje je pokrivenost uvoza izvozom skromnih 16,71 posto, tvrdi Lasić. Prema njegovu mišljenju, ova grana gospodarstva se može i mora popraviti. U tom pravcu, federalna Gospodarska komora je napravila pregled agroindustrijskih proizvoda, iznoseći pojedinačno, koliko se uvozi te kolika je bila proizvodnja tijekom 2010. godine, te odnos proizvodnje i bh. potreba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?