Čekajući suđenje

U 99. godini umro Laszlo Csatary, osumnjičen za nacističke zločine

laszlo
Andrew Styczynski/NI Syndication/PIXSELL
12.08.2013.
u 11:06

Csatarya su u srpnju 2012. godine u Budimpešti uz pomoć centra Simon Wiesenthal pronašli reporteri britanskog Suna te se nalazio u kućnom pritvoru.

Mađar Laszlo Csatary, 98-godišnji osumnjičenik za nacističke ratne zločine, umro je čekajući suđenje, javlja BBC.

Csatary je od posljedica upale pluća umro u bolnici u Budimpešti, nakon brojnih zdravstvenih problema, izjavio je njegov odvjetnik Gabor Horvath.

Svojedobno se nalazio na listi najtraženijih nacističkih zločinaca, a sumnjiči ga se da je tijekom Drugog svjetskog rata pomogao deportirati 15.700 Židova u logore smrti.

Mađarsko tužiteljstvo u lipnju ga je optužilo za zločine počinjene na području Mađarske i Slovačke, a on tvrdi kako je bio samo posrednik između mađarskih i njemačkih dužnosnika.

Csatarya su u srpnju 2012. godine u Budimpešti uz pomoć centra Simon Wiesenthal pronašli reporteri britanskog Suna te se nalazio u kućnom pritvoru.

Nakon rata pobjegao je u Kanadu, gdje je u Torontu i Montrealu radio kao prodavač umjetnina. Nestao je 1997. godine nakon što mu je oduzeto kanadsko državljanstvo.

>> Mađarska podnijela optužnicu protiv 98-godišnjeg nacista

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?