Investicije

Tvrtke iz RH sele u BiH

Trgovina
07.07.2012.
u 11:34

Preseljenje
proizvodnje iz RH u BiH moguće je očekivati najdalje za dvije godine

Sasvim je izvjesno da će hrvatske tvornice prije svega duhana i duhanskih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina nakon ulaska Hrvatske u EU preseliti licenciranu proizvodnju na prostor BiH. Ovakav poslovno-tržišni scenarij nije plod poslovnih špekulacija, već činjenica do koje su u razgovoru s predstavnicima pojedinih tvrtki i kolegama iz Hrvatske gospodarske komore došli ekonomski stručnjaci u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Seli proizvodnja u BiH

To potvrđuje i dr. Duljko Hasić savjetnik za makroekonomska pitanja u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, voditelj studije pod nazivom “Analiza efekta pristupanja RH Europskoj uniji na BiH”. Zbog promjena vanjskotrgovinskog režima između BiH i RH, odnosno primjena odredbi SSP-a umjesto CEFTA 2006. u bilateralnoj trgovini, suštinski će promijeniti odnose u pojedinim gospodarskim sektorima, odnosno nova carinska i povećana porezna opterećenja učinit će neracionalnim i nekonkurentnim uvoz određenih proizvoda u BiH. To se odnosi, prije svega, na mlijeko i mliječne proizvode, mesne prerađevine, keks i konditorske proizvode i duhanske prerađevine. Osim izvjesnog smanjenja, a u nekim slučajevima i potpunog prestanka uvoza ovih proizvoda u BiH iz RH, realno je očekivati brojne dodatne pozitivne učinke. Prije svega, možemo očekivati povećanje vrijednosti stranih ulaganja, kako u proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta onih kompanija koje već posluju u BiH. Ove procjene stoje u studiji, za koju u izjavi za Večernjak dr. Duljko Hasić tvrdi da je plod razmijenjenih informacija s Hrvatskom gospodarskom komorom i pojedinim hrvatskim tvrtkama.

Licencirani proizvodi

Spominje se i proširenje i izgradnja novih proizvodnih kapaciteta onih kompanija koje već posluju u BiH kao što su Kraš d.d. Zagreb u Mira a.d. Prijedor, Zvečevo d.d. Požega u Zvečevo-Lasta d.d. Čapljina, Dukat d.d. Zagreb u Inmer d.o.o. Gradačac, Atlantic Grupa d.d. Zagreb u Argeta d.o.o. Sarajevo, itd. Preuzimanje domaćih ili izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, odnosno ugovaranje licencnih aranžmana s proizvođačima iz BiH očekuju se od strane vodećih kompanija kao što Podravka d.d. Koprivnica, Agrokor d.d. Zagreb, i drugi proizvođača mliječnih, mesnih i konditorskih proizvoda, pa čak i Tvornica duhana Rovinj.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
bomba
20:50 07.07.2012.

Pa ništa novo to su Slovenci isto uradili pa Perutnina Ptuj se odavno radi u BiH za to tržište a kvaliteta normalno nije ista. Neki se pogoni i dalje nalaze u sloveniji a nekim mutnim kanalima se prebacuju u BiH a na proizvodima piše proizvedeno u BiH. Lijanovići skoro 70% ako ne i više uvoze pod svojim proizvodom a tko zna gdje se proizvode dovoljno je imati malu proizvodnju za pokriće a ostalo se riješava šuškama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?