PROJEKT

Tvrtke iz Njemačke i Hrvatske žele u RS-u graditi cestu

špica
mw.nl
26.02.2011.
u 12:10

Vlada RS-a u novim pregovorima oko gradnje autoceste Banja Luka - Glamoč - Split. Nijemci i Hrvati poslali ponude

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o podnesenoj samoinicijativnoj ponudi njemačkog Ems holdinga i zagrebačkog Hidroelektra – inženjeringa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje autoceste Glamočani – Banja Luka – Mrkonjić-Grad – Mlinište – granica s Federacijom BiH, priopćeno je iz Vlade RS-a. Cijena cijele investicije procijenjena je na 1.308.000.000 eura.

U ponudi se navodi da je za vraćanje uloženih sredstava potrebno 42,2 godine, zbog čega se traži koncesijsko razdoblje u trajanju od 40 godina te da će autocestu biti moguće završiti u roku od šest godina, ako ne bude nepredviđenih događaja. Također je ugovorom predviđeno da RS, u skladu sa Zakonom o koncesijama, osnuje novo gospodarsko društvo sa stopostotnim vlasništvom koncesionara. Njemački holding EMS i zagrebačka Hidrogradnja Vladi RS-a dostavili su kompletnu studiju izgradnje autoceste koja bi vodila prema Splitu, u kojoj se navodi da bi njezina izgradnja tekla po BOT sustavu, što uključuje izradu projekta, financiranje, izgradnju, korištenje i održavanje autoceste.

Dionica autoceste Banja Luka - Split trebala je, prema starim obećanjima Vlade RS-a, biti završena još prije godinu dana. Tada je, spomenimo, koncesiju trebala dobiti austrijska tvrtka Strabag, ali je ugovor propao. Dionica autoceste od Okučana preko Banje Luke te Glamoča, odnosno Kupresa do granice s Hrvatskom kod Kamenskog bila bi duga 234 kilometra. Za preostalih 30 kilometara dionice od graničnog prijelaza Kamensko do Splita nitko još službeno nije iskazao želju. Hercegbosanska županija za svoj dio već je izradila studiju.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
17:28 27.02.2011.

Nisu u stanju da završe 20 i kusur kilometara od Gradiške do B.Luke , a sad bi ko biva novi da započnu ....., znajul oni da preko Mliništa u ovo doba godine ni međedi ne hodaju , a oni bi auto put . Šta reći vrhunski bezobrazluk !!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?