Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Tvrtka koja otvori nova radna mjesta oslobađa se poreza

Olakšice na poreze uvode se, prije svega, zbog povećanja stope zaposlenosti u BiH
15. listopada 2012. u 09:40 0 komentara 61 prikaza
Novac

Kako bi u ovo recesijsko vrijeme privukli investitore da ulažu u bh. gospodarstvo, entitetske vlade Federacije BiH i Republike Srpske ponudile su zakon o poreznim olakšicama.

Bez poreza na investicije

Prema prijedlogu s kojim je izišla Vlada FBiH, tvrtka, porezni obveznik koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit izvozom ostvarila više od 30 posto od ukupno ostvarenog prihoda oslobađa se plaćanja poreza na dobit za tu godinu. Ako neka tvrtka u razdoblju od pet uzastopnih godina ulaže u proizvodnju u vrijednosti od najmanje 20 milijuna KM na teritoriju FBiH, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za razdoblje od pet godina počevši od prve godine ulaganja u kojoj mora biti uloženo najmanje četiri milijuna KM. Investitor ili tvrtka koja zapošljava više od 50 posto invalidnih, ili osoba s posebnim potrebama duže od godinu dana oslobađa se plaćanja poreza na dobit za godinu u kojoj je bilo zaposleno više od 50 posto takvih radnika.

Za razliku od federalne Vlade, koja je donijela tri mjere za porezne olakšice, vlast u Republici Srpskoj smatra da će kroz dva konkretna zakonska prijedloga znatno umanjiti visinu porezne stope i privući investicije. Po tom zakonu, porezni obveznik koji u RS-u uloži u opremu, postrojenja i nepokretnosti za obavljanje vlastite registrirane proizvodne djelatnosti ima pravo na umanjenje porezne osnovice za vrijednost uloženog.

Olakšice za nova mjesta

Porezne olakšice mogu se ostvariti samo na opremu i postrojenja koja se neposredno koriste u proizvodnji ili preradi. Umanjenje porezne osnovice obavlja se u poreznom razdoblju u kojem su oprema, postrojenja ili nepokretnosti stavljeni u upotrebu. Prava na umanjenje porezne osnovice nema za opremu, postrojenja ili nepokretnosti koje je stekao darom. Uvode se porezne olakšice na tvrtke koje zapošljavaju nove djelatnike. Ako tvrtka u jednoj godini zaposli najmanje 30 novih djelatnika na neodređeno vrijeme, ima pravo na umanjenje porezne osnovice za iznos plaćenog poreza na dohodak i doprinosa za te djelatnike. Pravo na umanjenje porezne osnovice porezni obveznik može ostvariti, ako zaposli djelatnike koji se nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje. Pravo na umanjenje porezne osnovice ostvaruje se na kraju poreznog razdoblja, u godini u kojoj su zaposleni djelatnici, a nakon što Porezna uprava utvrdi da se u evidenciji jedinstvenog sustava registracije, naplate i kontrole doprinosa nalazi 30 radnika više kod tog poreznog obveznika na kraju poreznog razdoblja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.