Tržište

Tržište preplavljeno sumnjivim artiklima, traže strože kontrole

Roba
17.12.2012.
u 09:35

Opasni artikli u pravilu su jeftiniji, a građani su primorani na kupnju jer nemaju novac za kvalitetniju, što se posebno odnosi na prehrambenu robu

Tržište u BiH preplavljeno je proizvodima sumnjiva kvaliteta i podrijetla, koji ne samo da ispunjavaju elementarne zdravstvene uvjete, nego nerijetko sadrže i kancerogene materije, strogo zabranjen za uporabu. U zadnjem tromjesečju ove godine s tržišta je povučeno nekoliko veoma štetnih proizvoda za zdravlje. Riječ je o šamponu za bebe marke „kosil“ koji je sadržavao veću količinu formalina, a od prehrambenih proizvoda s tržišta su povučene konzerve tunjevine marke „iska“ i „lara“ koje su sadržavale velike koncentracije štetnog histamina. Sve ovo zorno govori koliko je bh tržište kaotično kada je u pitanju uvozna roba.

Nekvalitetna hrana

O tome se slaže i u udruzi potrošača Federacije BiH. Naime, prema njihovim riječima, oni su nemoćni u borbi protiv raznih trgovačkih lobija koji su bliski raznim utjecajnim krugovima, te im iz tog razloga sustav kontrole ne može ništa. Do sada skoro nitko nije odgovarao zbog uvoza štetnih proizvoda. S druge strane, cijene takvih roba su niske u odnosu na onu kvalitetniju, a kako građani nemaju novca za kupnju kvalitetnog, kupuju i jedu nekvalitetnu hranu, što se u konačnici može zaključiti kako je plasman takvih roba zagarantiran. Kada je u pitanju uvoz kukuruza koji je sadržavao aflatoksin, za sad nema informacija da je isti uvezene, ali bi bilo neodgovorno isključiti i tu činjenicu. Stoga je Agencija za sigurnost hrane uputila dopise inspektorima za vršenje pojačane kontrole, posebice kada je u pitanju uvoz žitarica u BiH. Iz VTK BiH je također potvrđeno da je za deset mjeseci ove godine iz Srbije u BiH uvezeno 100.000 tona raznih vrsta kukuruza, ali da oni nemaju informaciju o prisustvu kontaminiranog kukuruza. No, nisu samo prehrambeni proizvodi koji se uvoze opasni po zdravlje ljudi. Uvoze se opasne igračke za djecu kao i neki električni uređaji koji su također opasni. O tome svjedoče i podaci koji se odnose na prvih šest mjeseci ove godine. Naime, inspektori su utvrdili da je u BiH od početka godine stiglo 3 578 neispravnih proizvoda, a predmet nadzora najviše su bile igračke za djecu i električni uređaji. Agencija za nadzor nad tržištem BiH primila je od početka godine osam obavještenja o opasnim proizvodima koji se nalaze na teritoriji BiH. 

Inspekcije rade svoj posao

Na osnovu ovih obavještenja, nadležni inspekcijski organi Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko obavili su kontrole i utvrdili da je u BiH stiglo 3 578 neispravnih proizvoda, od kojih je 1 280 komada uništeno, a ostatak je povučen sa tržišta. “Činjenica je da kontrola mora da se pojača jer je takvih proizvoda na tržištu BiH mnogo. Mora se znati da se ne može sve obuhvatiti kontrolom, kao i to da se ovakve stvari dešavaju i u zemljama Europske unije, koja inače ima izrazito jaku kontrolu”, kaže Lidija Lovrić, stručna savjetnica u Agenciji. Da je Lovrićeva u pravu govori i činjenica prema kojoj je zbog prisustva nekvalitetnih roba na neuređenim tržištima reagirao i odbor Europskog parlamenta za životnu sredinu i javno zdravlje i sigurnost hrane. Naime, oni su razmatrali problem razlike u kvalitetu navodno identičnih prehrambenih proizvoda na europskom tržištu nakon čega su pozvali Eurospku komisiju da istraži takvo diskriminirajuće ponašanje prema zemljama u koje spada i BIH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?