KRIMINAL

Trojka iz Sarajeva oglasom nudila kredite i prevarila 153 Europljanina

\'varazdin/medjimurje, 05.11.2008., varazdin, sve vise telefonskih prijevara u varazdinskoj zupaniji Photo: marko jurinec/Vecernji list\'
Marko Jurinec/PIXSELL
16.02.2012.
u 10:00

Obitelj iz Sarajeva lažno se predstavljala i nudila pozajmice

Tročlana obitelj iz Sarajeva, čiji su inicijali S.H, A.H. i B.H., osumnjičeni su da su punih pet godina obmanjivali građane Europe lažno se predstavljajući i nudeći im fiktivne kredite te tako stekli protupravnu korist od čak 360.766 eura i 223.196 maraka.

Njih sumnjiče da su prevarili 108 osoba iz Njemačke, 36 iz Austrije, dvije iz Švicarske i po jednu iz Luksemburga i Italije te još petero iz drugih zemalja, držeći ih u zabludi da će doista dobiti pozajmicu ili kredit nakon što uplate novčana sredstva na ime navodnih pristojbi.

Putem oglasa

- Organizator skupine S.H., koji je od ranije poznat policiji, koristio se lažnim dokumentima na četiri imena, i od 2005. do 2011. godine putem oglasa u pisanim medijima u Njemačkoj i Austriji, nudio pozajmice i kredite osobama iz spomenutih zemalja EU, navode iz Federalne uprave policije.

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičenici uglavnom nisu krili svoj identitet pri nuđenju fiktivnih potrošačkih kredita i pozajmica s upola povoljnijom kamatom od one koju nude tamošnje banke pa do njih nije bilo ni problem doći na adresi u sarajevskoj općini Stari Grad. Izvrsno su poznavali njemački jezik i bankarsku problematiku, a novac im je uplaćivan brzim transakcijama preko West-Union banke. Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu podneseno je izvješće u kojem se oni dovode u vezu s udruživanjem radi činjenja kaznenih djela, krivotvorenje isprave i prevara.

Lažni podaci

- Nakon što bi se zainteresirani građani javili putem telefona ili e-maila, prijavljeni su od njih tražili da uplate određena novčana sredstva na ime navodnih pristojbi, te su im prikazivali lažne podatke kako bi ih držali u zabludi da će i doista dobiti pozajmicu ili kredit. Podizanje tih novčanih iznosa su vršili prijavljeni osobno, a nerijetko su angažirali i druge osobe. Na taj način su protupravno stekli imovinsku korist u iznosu od oko 360.766 eura i 223.196 KM.

Na ime prvoprijavljenog ukupno je uplaćeno oko 158.170 eura i 342 KM, a novac su mu uplatile četiri osobe iz Njemačke. Na ime drugoprijavljenog uplaćeno je oko 96.200 eura i 3.031 KM od 24 osobe iz Njemačke, tri iz Austrije i dvije iz Švicarske.

Na ime trećeprijavljene osobe je uplaćeno oko 100.696 eura i 193.929 KM, a njemu je novac uplatilo pet osoba iz Švicarske, 33 osobe iz Austrije, jedna osoba iz Luksemburga, jedna osoba iz Italije te 80 osoba iz Njemačke, precizirala je Mersiha Novalić, glasnogovonica FUP-a, napominjući da njihovi identiteti nisu obznanjeni jer istraga još traje.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
jamanuša
14:28 16.02.2012.

Kako smo lakomi-naivni kad je novac u pitanju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?