Presuda

Trojici ginekologa iz Varaždina zatvorske kazne zbog mita

ginekolozi
Marko Jurinec/Pixsell
11.11.2011.
u 11:55

– Liječnicima kojima povjeravaju svoj život građani imaju pravo postaviti veće standarde poštenja i humanosti – kazala je sutkinja Mavriček.

Sat i pol čitala je danas sutkinja Općinskog suda Mirna Mavriček presudu varaždinskim ginekolozima optuženima za više kaznenih djela, među kojima je i zloporaba položaja i ovlasti u produljenom trajanju te protupravan prekid trudnoće. Ginekologe Davora Faru, Oskara Kirchbauma, Aleksandra Jukića i Zorana Pitnera teretilo se, među ostalim, da su od jeseni 2007. godine do rujna prošle godine kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin kod više trudnih žena, na njihovo neposredno traženje ili uz posredovanje ginekologa iz Novog Marofa Pave Perkovića, ginekologa privatnika iz Koprivnice Nevena Hečimovića i ginekologa privatnika iz Bjelovara Cvjetka Čandrlića, obavljali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće, za što su tražili i primali novčane iznose u rasponu od 600 do dvije tisuće kuna, a novac su zadržavali za sebe. Optužena je bila i Ladislava Veselić koja je radila na odjelu citologije varaždinske Opće bolnice, a teretilo je se da je napravila Papa-testove za Pitnerove pacijentice, no računi za to nisu ispostavljeni.

Prvookrivljeni Fara danas je nepravomoćno osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora, a trebao bi i u roku od tri mjeseca od dana pravomoćnosti presude platiti sporednu novčanu kaznu od 35.016 kuna. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja posla liječnika u trajanju od godine dana. Oduzima mu se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 28.200 kuna, koje treba uplatiti u državni proračun.

Drugookrivljeni Kirchbaum osuđen je na zatvorsku kaznu od jedne godine i pet mjeseci, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 19.821 kunu. Ni on ne smije obavljati posao liječnika godinu dana, a u državni bi proračun trebao uplatiti 13.000 kuna.

Trećeokrivljeni Jukić dobio je uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće primijeniti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. I njemu je izrečena sporedna novčana kazna od oko 9300 kuna. U državni bi proračun trebao uplatiti i 2800 kuna te 100 eura.

Četvrtookrivljeni Zoran Pitner osuđen je na dvije godine i četiri mjeseca zatvora te kažnjen sa sporednom novčanom kaznom od 51.817 kuna. Ni on ne smije obavljati dužnost liječnika godinu dana, a u korist državnog proračuna mora uplatiti protuvrijednost 1500 eura te 1500 kuna.

Petookrivljeni Perković osuđen je na 13 mjeseci uvjetnog zatvora, uz dvogodišnji rok kušnje, a šesto i sedmookrivljeni Hečimović i Čandrlić svaki na po godinu dana uvjetnog zatvora uz dvogodišnji rok kušnje. Osmookrivljena Veselić osuđena je na 13 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od dvije godine.

U obrazloženju presude sutkinja Mavriček istaknula je da je tijekom postupka utvrđeno da su okrivljeni počinili kaznena djela koja su im se stavljala na teret, s tim da su Fara, Kirchbaum i Pitner djela počinili iz koristoljublja.

– Tijekom postupka čuli smo da su prvo, drugo i četvrtookrivljeni to činili iz dana u dan, da je to bio svakodnevan način rada te da to nisu bili pojedini ekscesi, i upravo u tim činjenicama sud nalazi posebnu društvenu opasnost. Njihovo postupanje zaslužuje kaznu zatvora, bez obzira što su iznosi ostvarene novčane koristi relativno niski. Oni su zlorabili zdravstveni sustav naše zemlje, koji bi trebao služiti na dobrobit pacijenata. Imali smo prilike čuti i da je riječ o vrhunskim intelektualcima, no sve to ne daje im za pravo da mimo plaće koju primaju naplaćuju određene medicinske zahvate. Čak ni to što smo čuli da se tako radi u svakoj bolnici ne opravdava postupanje okrivljenih. Liječnicima kojima povjeravaju svoj život građani imaju pravo postaviti veće standarde poštenja i humanosti – kazala je sutkinja Mavriček.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije