Obrat

Trojica zelenaša sve priznala, ali nisu osuđena

Branislav
28.02.2013.
u 09:48

Sudsko vijeće odbilo osuditi trojicu od četvorice zelenaša

Okružni sud u Banjoj Luci odbio je jučer sporazume koje su Branislav Smiljanić (37), Sandro Kaurin (35) i Drago Đenić (46), optuženi za zelenaštvo, iznude i pranje novca u predmetu “Knez”, sklopili s banjolučkim Okružnim tužiteljem, a prihvaćeno je priznanje Slavka Todorovića (44)!

Sporazumi su odbijeni nakon što je Sudsko vijeće izvršilo uvid u dokaze, ali na ročištu nije dano nikakvo obrazloženje te odluke. U sudnici je nastao tajac i nevjera optuženih, jer su svi očekivali da će nagodbe biti prihvaćene. Neugodnu tišinu “razbio” je Smiljanićev branitelj Miroslav Mikeš koji je zatražio izuzeće Sudskog vijeća, predsjednice Olge Pantić te članovi Marije Aničić Zgonjanin i Milana Blagojevića. Inače, Todorović je priznao dva slučaja zelenaštva i iznudu i trebao bi biti osuđen na 10 mjeseci zatvora. S druge strane, propalim sporazumom Smiljanić je trebao dobiti 2,3 godine, kao i novčanu kaznu od 60.000 KM. On je priznao čak 16 slučajeva zelenašenje i iznuda pa se smatralo da mu je predviđena mizerna kazna.

- Mediji pišu da su kazne niske, ali nisam ja kriv za njih, a ni Tužiteljstvo. Kriv je zakonodavac, odnosno onaj tko je pisao takav zakon. Mi postupamo u skladu sa zakonom - rekao je tužitelj Miodrag Bukarica. Upola manje je priznao i Kaurin pa je trebao dobiti 15 mjeseci zatvora i plaćanje novčane kazne od 30.000 KM. Sudski policajac Drago Đenić priznao je zelenaštvo, prijevaru i pokušaj ucjene i bila mu je dogovorena kazna od sedam mjeseci zatvora Branislav Smiljanić, koji je po zanimanju drvni tehničar, izjavio je da od imovine nema ništa! Odlukom suda privremeno mu je blokirano raspolaganje s dva stana, garažom i “audijem A6”, za koje se sumnja da su fiktivnim ugovorima prepisani na druge osobe. Diplomirani ekonomist Sandro Kaurin u svom vlasništvu imao je terenca “tuarega” koji je, kako tvrdi, darovao zaručnici!? Slavko Todorović ima privatnu tvrtku “Popular group”, a policajac kuću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?