TJERALICE

Trojica branitelja izbjegla uhićenje u posljednji tren

branitelji
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
19.01.2011.
u 09:21

Sva su trojica rođeni u BiH, tamo su ratovali i sumnjiči ih se za zločin iz 1993.

Policija je u zadnji čas spriječila da još tri branitelja dožive sudbinu Tomislava Purde. Mjesec dana, kažu, nitko nije reagirao na činjenicu da je Interpol Sarajevo za njima zbog ratnog zločina nad muslimanskim civilima s područja Kreševa i Vareša raspisao međunarodnu tjeralicu koja je trebala stupiti na snagu 18. siječnja ove godine. U policiji kažu da je tek na njihovo inzistiranje zadnji dan roka, u ponedjeljak, 17. siječnja, poslan prigovor na tjeralicu. Usto, ističu da bi Interpol Zagreb i prije poslao taj prigovor, no u Državnom odvjetništvu im za prigovor nisu dali argumente. Tužitelji na ovo prozivanje iz policije oštro odgovaraju da optužnice koje se podižu u BiH nisu u njihovoj nadležnosti. Kažu da je policija nekorektna, a da oni o konkretnom slučaju mogu imati samo one informacije koje im dostavi policija. Riječ je o slučajevima J. T., I. S. i K. B. protiv kojih je Kantonalni sud u Sarajevu još prije pet godina raspisao međunarodne potrage preko Interpola Sarajevo, i to zbog optužbi za ratni zločin.

Crvene tjeralice

Sva trojica rođeni su u BiH, tamo su ratovali i sumnjiči ih se za zločine nad muslimanskim civilima od ranog ljeta do kasne jeseni 1993. Kada je Ured Interpola u Zagrebu još prije pet godina dobio obavijesti o potrazi Interpola, informirali su o njima Državno odvjetništvo RH, potom Ministarstvo pravosuđa, i to njihovu Upravu za međunarodnu pravnu pomoć. Ujedno su Interpolu Sarajevo poslali obavijest da su sva trojica hrvatski državljani i da zbog ustavne odredbe njihovo izručenje nije moguće. Istaknuto je, međutim, da postoji pravna mogućnost da Sarajevo ustupi Zagrebu progon spomenute trojice branitelja. Nakon toga ništa se nije događalo. U policiji kažu da je 17. prosinca prošle godine od Ureda pravne službe Generalnog tajništva Interpola došla obavijest da je Interpol Sarajevo zatražio izdavanje crvenih tjeralica za J. T., I. S. i K. B., i to na temelju uhidbenog naloga Kantonalnog suda u Sarajevu još potkraj 2001. godine. Iz Generalnog tajništva Interpola još je stigla i obavijest da se do 17. siječnja 2011. može uputiti prigovor na objavljivanje tjeralica. Naveli su da će, ako se prigovor ne uputi, tjeralice biti objavljene. Prema informacijama iz MUP-a, policija je odmah o tome obavijestila DORH, Upravu za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa te svoj Odjel za ratni zločin i Odjel za opći kriminal. Interpol Zagreb je od Državnog odvjetništva zatražio da se očituje je li suglasan o tome da se protiv spomenute trojice raspišu tjeralice.

Teritorij druge države


U odnosu na J. T. tužitelji su im poslali odgovor da nisu ovlašteni ocjenjivati ima li osnove za raspisivanje međunarodne tjeralice za njim te da nisu ovlašteni ni eventualno se protiviti da se tjeralica objavi. Tu odluku potpisao je jedan zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Bajića, a za četiri dana drugi je njegov zamjenik policiji dostavio odgovor u odnosu na drugu dvojicu. Također je navedeno da Državno odvjetništvo ne raspolaže podacima temeljem kojih bi ocjenjivali je li osnovano raspisivanje tjeralice. Stvar je u tome što su spomenuta trojica hrvatskih državljana ratovala u BiH, što su optuženi za događaje koji su se zbili u ratnom sukobu na području druge države o kojima hrvatski tužitelji ne mogu imati podatke. U Državnom odvjetništvu zato istup policije i njihovu tvrdnju kako su u MUP-u sami spriječili uhićenje još trojice hrvatskih branitelja ocjenjuju vrlo nekorektnim. Ističu da je policija tijelo otkrivanja, a tužitelji su zaduženi za progon, pa su stoga i u Državnom odvjetništvu mogli imati samo informacije koje im je policija dostavila. U MUP-u su, međutim, uvjereni da su se tužitelji trebali usprotiviti tjeralici koju je raspisalo Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?