Odžak

Trojac iz BiH u pohodu na snježnu planinu Kilimandžaro

Planinari
16.01.2013.
u 10:35

Cilj je pomoći
katoličkoj misiji u Kisongo gdje bez struje i vode živi don Velimir Tomić

Planinarski pohod i nedosanjani san planinara Društva prijatelja prirode Lipa iz Odžaka postao je realnost. Ovoga tjedna san je postao java. Krenuli su u planinarsku ekspediciju skupa s prijateljima, planinarima - alpinistima iz Mostara i Banje Luke.

Skromni uvjeti

Pohod je u znaku humane akcije pomoći katoličkoj misiji u Kisongo podno Kilimandžara, gdje u skromnim uvjetima već 25 godina djeluje u katoličkim misijama u Tanzaniji don Velimir Tomić, koji živi u kućici bez struje i vode, a po vodu mora ići 30 km. Organizator odlaska za Kilimandžaro je Društvo prijatelja prirode Lipa iz Odžaka koje postoji već šestu godinu, a osnovali su ga entuzijasti i prijatelji prirode Odžak. Predsjednika Društva prijatelja prirode Lipa iz Odžaka Ivu Lubinu, uoči samog putovanja prema Zagrebu kao početku leta prema Africi, upitali smo detalje te neobične ekspedicije.

Promocija humanosti

- Želimo promovirati humanost na djelu te ujedno pomoći katoličku misiju Kisongo koja djeluje u Zimbabveu. Ekspediciju pripremamo već nekoliko mjeseci. Kilimandžaro je poseban pa smo se pripremali više mjeseci organizaciju pohoda ali i psihofizički. U tom smo vremenu iza sebe ostavili dosta bh vrhova i popeli na najviše planine Italije( Grand Paradizo) i Francuske (Mont Blan) a osvojili smo i znamenitu Musalu. Od Odžaka se vozimo do Zagreba pa slijedi avionski let do Istanbula a onda nakon presjedanja letimo prema Kilimandžaru. Tek ćemo se malo odmoriti i odmah krećemo na uspon a tek onda ćemo posjetiti don Velimira i kod njega neko vrijeme pomagati u misiji. U to vrijeme će biti zaključeno prikupljanje pomoći, sredstva će preko računa biti prebačena Katoličkoj misiji u Kisongu, a ja ću samo simbolično uručiti jedan ček don Velimiru u sklopu akcije -objasnio je Lubina. U sedam godina postojanja u svojoj zajednici strpljivo i ustrajno rade na razvijanju ekosvijesti kod najmlađih, ali i svih građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?