Potraga

Trinaest godina bez rezultata istrage o atentatu na Kopanju

Kopanja
23.10.2012.
u 09:33

Po navodima iz policije nema novih saznanja, a sumnja se da je žrtva napisa o ratnim zločinima

Policija već 13 godina bezuspješno traga za osobama koje su 22. listopada 1999. godine postavile bombu pod automobil većinskog vlasnika “Glasa Srpske” i direktora i osnivača “Nezavisnih novina” Željka Kopanje. Načelnik Centra javne sigurnosti Banja Luka Mladen Marić izjavio je “Glasu Srpske” da je ovaj slučaj još otvoren.

Istraga se nastavlja

- Istraga nije prekinuta, još je aktivna, ali trenutno nema nekih važnijih novosti - rekao je Marić za Glas. U Okružnom tužiteljstvu Banja Luka istaknuli su da je u ovom predmetu proveden niz istražnih radnji i da još nije otkriven osumnjičeni za pokušaj ubojstva.

- U prosinca 2010. godine Tužiteljstvo je MUP-u Republike Srpske uputilo zahtjev za dostavljanje podataka o tome je li došlo do novih saznanja u vezi s počiniteljem i eventualno novih dokaza u ovom slučaju - rekli su u Okružnom tužiteljstvu. Dodali su da ih je CJS Banja Luka 15. prosinca 2010. godine obavijestio da se nije došlo do novih saznanja. Željko Kopanja je nastradao u trenutku kada je otvarao vrata svog automobila parkiranog ispred zgrade u Ulici Slobodana Jovanovića 34 u Banjoj Luci. Aktivirana je eksplozivna naprava postavljena ispod “golfa”. Kopanja je u atentatu ostao bez obje noge. U istragu o ovom slučaju uključio se i engleski Scotland Yard, čiji su stručnjaci vještačili ostatke automobila ispod kojeg je bila postavljena bomba. Motivi i izvršitelji ovoga gnusnog napada do danas su, međutim, ostali nepoznati i nekažnjeni.

Signal iz Beograda

Željko Kopanja je ranije izjavljivao da je signal za napad na njega stigao iz Beograda, a da je izvršitelj bio iz Banje Luke. Prijeteća upozorenja dobivao je od nekih osoba koje su danas aktivne u politici. Većina medija, koji su pisali o ovom slučaju, kao moguće motive napada spominjali su pisanje “Nezavisnih novina” o zločinima nad Bošnjacima na Vlašiću. Ministar unutarnjih poslova RS-a u vrijeme atentata bio je Sredoje Nović, koji je tada rekao da “vjerojatno više od drugih želi da što prije riješi taj slučaj”, ali se požalio na “pritiske na MUP”. Nović izjavio je ranije da je policiji bilo poznato da je Željko Kopanja primao prijetnje.

- Poduzeli smo široke i opsežne operativne i kriminalističko-taktičke mjere i radnje, ne samo u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, već i šire - rekao je Nović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije