Razgovor

Trideset godina rada Caritasa

Dr. don Ante Komadina,
11.12.2012.
u 10:16

U ovoj godini uspjeli su pokrenuti i Centar za mlade “Spes” te hospicij “Betanija”

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan utemeljio je dekretom 1982. mostarski biskup mons. Pavao Žanić i ove godine slavi 30 godina djelovanja. To je bila prilika za razgovor s dr. don Antom Komadinom, ravnateljem Caritasa, koji nam je kazao kako se djelovanje Caritasa kroz proteklih 30 godina može podijeliti na četiri razdoblja, od komunističkog režima, ratne i poratne godine, te širenje djelatnosti ove karitativne ustanove s kojom su postali respektabilan partner s iskustvom i svakako vrijedan pažnje onih koji određuju socijalne propise i zakone ovoga društva te osiguravaju njihovo financiranje…

Koje ustanove danas djeluju pri Caritasu, koji su projekti iza vas?

Caritas hercegovačkih biskupija je uspio razviti vrlo raznovrsnu karitativnu djelatnost. Pokušavam to uvijek opisati na slikovit način uspoređujući naše projekte i ustanove s “kružnicom”, koja predstavlja tijek ljudskoga života od dječje dobi pa sve do jeseni života. Evo naših projekata: Skrb za djecu predškolske dobi - Dječji vrtić “Sv. Josip”; “Obiteljsko savjetovalište”, Prihvatilište za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja - “Mirjam” kućna njega starih i nemoćnih “Veronika”, “Emaus” i knjižara “Logovita”. Svaki dan Caritas Mostar skrbi za više od 80 djece i odraslih osoba s posebnim potrebama u Rehabilitacijskom centru “Sveta Obitelj” te u radionicama za hendikepirane “Nazaret”, i “Emanuel” u Mostaru te “Betlehem” u Čapljini;

Nisu ovo svi naši projekti, imamo i onih koji su, recimo tako, kraćega daha što ne znači da su manje vrijedni. Važno je također spomenuti “Ured za razgovor” i pružanje jednokratne pomoći u hrani, odjeći, obući, lijekovima, ogrijevu itd. Preko župnih Caritasa organiziramo već dugi niz godina adventsku akciju “Paket ljubavi” za siromašne obitelji i korizmenu akciju “Zrno ljubavi” za stare i nemoćne.

Na koji način ćete obilježiti ovu 30. obljetnicu?


Bit će to skromna proslava. U srijedu, 12. prosinca 2012. bit će akademija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Na tu smo akademiju pozvali sve prijatelje i dobročinitelje Caritasa kojima ćemo zahvaliti na pomoći i podršci. Kratka prezentacija, slikom i filmom, predstavit će djelovanje Caritasa, ali na jedan drukčiji, rekao bih, originalan i specifičan način. Nećemo predstavljati pojedinačne projekte, nego ono što Caritas, djelotvorna ljubav, u ljudima pobuđuje i potiče. Večer će također biti protkana nastupima klape Krš te pjesmom i igrom dječice iz Caritasova vrtića “Sveti Josip” i Rehabilitacijskoga centra “Sveta Obitelj”. Skromne darove naše duboke zahvalnosti uručit ćemo dugogodišnjim prijateljima i dobročiniteljima Caritasa te volonterima. Svim posjetiteljima i sudionicima akademije darovat ćemo Caritasovu monografiju “Vjera raste po ljubavi” te knjige “Staza u život” i “Oku nevidljivo” kao sjećanje na 30. obljetnicu.

Imate li nove projekte u planu?

U ovoj smo jubilarnoj godini pokrenuli dva nova projekta. Na početku listopada smo otvorili Centar za djecu, mlade i obitelj “Spes”. Već tri mjeseca se u Spesu uspješno provode programi za djecu različitih uzrasta, što je uvjerljiv znak da su i djeca i roditelji zadovoljni i sretni. U Čapljini smo u fazi opremanja prostorija budućeg hospicija “Betanija” gdje će, osim terminalnih bolesnika bez obzira na njihovu dob, biti smještene i stare i iznemogle osobe. U Betaniju su se smjestili i naši korisnici radionice “Betlehem” za osobe s posebnim potrebama koja se više od godinu i pol dana nalazila u iznajmljenom skučenom prostoru u Čapljini.

Oba ova projekta, odnosno ustanove Caritasa hercegovačkih biskupija su jubilarni projekti kojima smo također htjeli obilježiti svoju 30. obljetnicu postojanja i djelovanja. Na kraju, pozvao bih sve čitatelje Večernjaka da pomognu koliko je to u njihovoj moći, svojim donacijama ili kao volonteri, kako bi i Caritas mogao i dalje pomagati najpotrebitijima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?