Pad

Trgovački rat zatvara hrvatske tvrtke u BiH

\'05.10.2009.,Rijeka - Ocajni radnici brodogradilista \'3.maj\' Photo: Goran Kovacic/VLM/PIXSELL\'
Goran Kovačić/Pixsell
04.09.2013.
u 09:42

Jago Lasić ”Nema reakcija federalne vlasti na posljedice po izvoz iz BiH poslije 1. 7. i kako to mogu gledati skrštenih ruku ne strahujući za posljedice”

Dok Srbija bilježi sve veću razmjenu roba s Hrvatskom, dakle s EU, BiH iz te zemlje sve manje robe uvozi, ali i izvozi. Naime, najveći priljev za prvih šest mjeseci u Srbiju dolazi iz Hrvatske, 104,3 milijuna eura, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Upravo u Hrvatsku se odlilo i najviše novca iz Srbije, više od 117 milijuna eura.
Večernje novosti ocjenjuju da veći odljev od priljeva novca iz Hrvatske ‘nije za čuđenje s obzirom na brojne hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji’.

- To dokazuje i podatak da se, kad je riječ o Hrvatskoj, 111,57 milijuna eura knjiži kao ‘odljev po osnovi ulaganja stranih državljana i tvrtki u Srbiju’, komentiraju “Večernje novosti”. - Ako pogledamo samo statističke podatke, bez ulaženja u strukturu, da se primijetiti da je izvoz iz BiH u RH u srpnju 2013. u odnosu na lipanj manji za 14 milijuna KM ili 10,9%, dok je uvoz iz RH u BiH manji za 7,3%. BiH je značajan svaki izvoz i treba nastojati što više izvesti kako bi izvozom pokrila uvoz. Svaka ekonomija je dobra dok izvozom može pokriti uvoz i dok prihodima može pokriti rashode. Nažalost, BiH ne pokriva uvoz izvozom niti ostvaruje dovoljno prihoda da može pokriti svoje rashode. Zato i čudi činjenica da nema reakcija na posljedice po izvoz iz BiH poslije pristupanja Hrvatske EU, kaže Jago Lasić, predsjednik GK FBiH. No, pored činjenice da uvoz daleko premašuje izvoz, brine činjenica kako se sve više forsira uvoz iz drugih zemalja, nastojeći izbjeći RH.

- Ako je u srpnju bh. izvoz povećan za 1,1% u odnosu na lipanj, i ako je uvoz u odnosu na lipanj povećan za 8%, što se to poremetilo u vanjskoj trgovini BiH? Ako znamo da se od ukupnog izvoza BiH u Hrvatsku na Federaciju BiH odnosi oko 70%, onda znamo tko je gubitnik u cijelom poslu. Čak 85% uvoza BiH iz RH su tvrtke iz Federacije BiH, a preostalih 15% iz Distrikta Brčko i RS-a. Ne treba ni spominjati koji dio Federacije tu najviše trpi, objašnjava Lasić kojeg brine kako vlasti to gledaju skrštenih ruku, ne strahujući za posljedice koje će biti katastrofalne uglavnom na prostorima gdje žive bh. Hrvati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?