Ubojstva

Trebamo završnicu, imena, kvalifikacije i presude za nedjela

Leutar
04.10.2013.
u 09:00

Na ovaj način se “oživljavaju“ slučajevi koji godinama stoje neriješeni

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo jučer je pozvao nadležne službe da konačno rasvijetle ubojstva Joze Leutara i Nedžada Ugljena te da se konačno kazne počinitelji najpoznatijih, kako se često navodi, političkih ubojstava u Bosni i Hercegovini. Kebo se sastao s članovima obitelji ubijenih te najavio da će o svemu informirati međunarodne institucije, uključujući predstavnike Europske unije, Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda. Kebin potez svojevrsno je „oživljavanje“ ovih slučajeva koji su godinama nerazriješeni.

Ozbiljne zamjerke

- Obiteljima želim vratiti nadu da ova država može utvrditi istinu i kazniti počinitelje. Istina pruža nadu, i to je svjetlo na kraju tunela, kazao je Mirsad Kebo, dodajući kako je obavio razgovore s onima koji su bili ili jesu uključeni u istragu u oba slučaja. Potpredsjednik Federacije je istaknuo kako i istražiteljima treba hrabrosti i potpore sa svih strana.

- Vjerujem da su ove istrage otišle u dubinu problema. Mi sada trebamo završnicu, imena, kvalifikacije i presude, dodao je Kebo. Članovi obitelji Leutar i Ugljen također traže kažnjavanje odgovornih za ove zločine. Ugljenova kći Arna Kopić kazala je kako vjeruje da će istražna tijela i sudovi uspjeti razriješiti smrt njenog oca, dok je Ivica Leutar, sin bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH poručio zločincima i njihovim pomagačima da će, kad-tad, završiti u zatvoru. Obje obitelji imaju ozbiljne zamjerke na način vođenja istrage u proteklom razdoblju, a ukazuju i na činjenice koje budu sumnju u spremnost da se otkrije istina o smrti Joze Leutara i Nedžada Ugljena.

- Činjenica je da istrage nisu rađene dobro. Od samih početaka je bilo nevjerojatnih propusta. Postavljamo pitanje zašto? Ti ljudi koji su radili pogreške nisu disciplinski gonjeni, već su neki unaprijeđeni, iako svoj posao nisu dobro uradili. Je li to neki vid sabotaže, zapitao se Ivica Leutar i pozvao sve one koji imaju određene spoznaje o ubojstvu njegovog oca, ali i drugih osoba, da o tome informiraju policiju.

Aktivacija slučaja

Slučaj Joze Leutara ponovno je dospio u žižu javnosti nedavno nakon što je njegov bivši vozač Dominik Ilijašević Como pobjegao u Hrvatsku i zatražio da nastavak zatvorske kazne izdržava tamo, a ne u BiH. Como je bio optužen i za ubojstvo Joze Leutara, ali je oslobođen optužbi, a tvrdi kako iza tog zločina zapravo stoje pojedinci iz bivšeg, ali i sadašnjeg političkog vrha Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?