Šestorka suglasna

Treba ići na smanjenje ukupne administracije

sestorka
VL FOTO
13.03.2012.
u 11:10

Osim političara, i analitičari i predstavnici brojnih organizacija suglasni su da su u javnoj upravi neophodne korjenite reforme

Institucije na razini BiH već godinama su odlična mjesta u kojima se skrasila vojskla armije činovnika za čije se plaće i naknade na godišnjoj razini izdvaja više od pola milijarde maraka, zbog čega lideri najjačih stranaka smatraju da je neophodno da se ide na smanjenje ukupne administracije, ali i primanja zaposlenih.

Broj zaposlenih u institucijama BiH u prvoj polovini prošle godine iznosio je 21.380. Osim političara, i analitičari i predstavnici brojnih domaćih i međunarodnih organizacija suglasni su da su u javnoj upravi neophodne korjenite reforme da bi postala efikasnija i ekonomičnija.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2010. godinu, troškovi za plate i naknade iznosili su oko 508,4 milijuna maraka, dok je za naknade troškova zaposlenih potrošeno još 125,5 milijuna - prenose mediji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je poslije sastanka u Banjaluci da među predsjednicima najjačih stranaka postoji potpuno opredjeljenje da se uđe u proces analiziranja potrošnje i uvođenje ušteda, te da to podrazumijeva smanjenje administracije i plata činovnika na svim razinama.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da se puno novca troši i za iznajmljivanje prostora institucijama BiH.

Član Komisije za financije i proračun Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić ocijenio je da je neophodno da se izvrši racionalizacija radnih mjesta u institucijama BiH, te da je štednja potrebna na svim razinama.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da institucije moraju dijeliti sudbinu svih u BiH, a ne da zaposleni u njima imaju privilegiran status.

Odlukom Vlade Republike Srpske zaposlenima u upravi plate su smanjene za deset posto već drugu godinu, dok su direktorima javnih preduzeća i fondova ograničene. Na razini BiH nisu poduzimane nikakve mjere štednje, dok je odluka Vlade FBiH kojom je naloženo smanjenje broja savjetnika u ministarstvima trajala tek mjesec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?