Udruge Livna:

Traže obustavu izgradnje novog islamskog centra

blokada
Željka Mihaljević
22.10.2011.
u 12:23

Podržavaju obnovu džamije Ćurčinice u izvornome obliku, kakva je bila prije rata

Predstavnici udruga hrvatskih branitelja blokirali su u petak zgradu Općine Livno tražeći da se obustave radovi na obnovi u ratu srušene džamije koja je, po novome projektu, višestruko veća od prijeratne. 
- Tražimo da Općina Livno provede odluke Općinskog vijeća koje je naložilo obustavu radova i izgradnju džamije u izvornome obliku - rekao je predsjednik Koordinacije udruga branitelja HVO-a u Livnu Željko Krišto.

Zamrznut rad Vijeća

Krišto, koji je i vijećnik HSP-a BiH u Općinskom vijeću Livna, pojasnio je da će se novi prosvjed održati u ponedjeljak na središnjem gradskom trgu u Livnu. 
U međuvremenu će, po njegovim riječima, biti zamrznut i rad Općinskog vijeća Livna budući da hrvatski vijećnici više neće sudjelovati u radu do provedbe odluke o zabrani gradnje džamije u sadašnjem obliku koja je, tvrdi, pet puta veća nego što je bila džamija Ćurčinica. Krišto je istaknuo kako hrvatski branitelji traže obnovu u ratu srušene džamije u izvornome obliku. 
“Kontrolu nad građenjem objekta za koji je građevinsku dozvolu izdalo federalno ministarstvo, vrši federalni urbanističko-građevinski inspektor. Tako bi bilo kakva kontrola od općinske inspekcija bila protuzakonita“, rekao je glavni građevni inspektor Hrvoslav Perković. Zbog gradnje potpuno novog objekta Općina Livno pokrenula je upravni spor pred Županijskim sudom Sarajevo, a Vijeće pozvalo specijalnog predstavnika EU-a Petera Sorensena i OHR da svojim autoritetom zatraže od Uprave za inspekcijske poslove FBiH obustavu gradnje do okončanja postupka preispitivanja dozvole Ministarstva prostornog uređenja FBiH i odluke Povjerenstva za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika.

Pet puta veća

Tim odlukama dopuštena je gradnja Ćurčinice prema sasvim novom projektu u odnosu na njen izgled prije rušenja 1994. Koordinacija hrvatskih udruga prikupila je više od 2000 potpisa. 
Ćurčinica je proglašena nacionalnim spomenikom i dozvole za njezinu obnovu su u nadležnosti vlasti FBiH koje su odobrile odstupanje od obnove u njezinu prijeratnom obliku te je pet puta veća.

Ključne riječi

Komentara 10

JA
Jajčanin
18:15 22.10.2011.

@RBiH Nakon ahdname porušene su sve crkve i samostani u BiH osim ona četiri, ostale pretvorene u džamije, svećenici poubijani i protjerani kao uostalom i skoro svi katolici, zato ne uzimaj ahdnamu kao argument. Morate shvatiti vrijeme, mjesto i kontekst gradnje ove džamije u Livnu, odn. islamskog centra. Logično je očekivati otpor lokalnog hrvatskog stanovništva tim maksimalističkim vjerskograđevinskim zahtjevima. Ovo je nešto kao da Hrvati traže izgradnju ogromne katedrale i katoličkog centra u Bugojnu (još nije isto jer je Hrvata u Bugojnu bilo 16 tisuća). Bi li ovi dozvolili?

RB
RBiH
18:35 22.10.2011.

Da li bi dozvolili niko sa sigurnošću ne može reći, ali mislim da ih niko ne bi ni pitao niti bi se tome protivili, lično ja ne bih zabranio izgradnju ni jednog vjerskog objekta pa ni katedrale u bilo kojem gradu BiH osim ako se radi o INAT OBJEKTIMA koji nikada tu nisu bili niti imaju razumnu svrhu biti sada.... Hajdemo zajednički dati jedan argument zašto ne graditi islamski centar u Livnu?

RB
RBiH
15:31 22.10.2011.

Ne mogu da shvatim ovoliku dozu fašizma i mržnje....sjetite se ahdname koju je sultan dao vama...da gradite svoje vjerske objekte...razmislite malo koliko ste vi džamija porušili a koliko su bošnjaci porušili crkava??? S ovim fašistima treba zaratiti pa ko preživi neka živi u miru..koliki je toranj u Mostaru, je li bio ondje prije rata...samo ruglo za grad..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?