PROCEDURE

Traže “objašnjenja” o ulasku hrvatskoga helikoptera u BiH

ahmetović
Dražen Mamić
20.08.2010.
u 10:27

Birokracija baca mrlju na akciju spašavanja mladog Joze Čuljka u kojoj su sudjelovale BiH i RH

Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je “pojašnjenja” od mjerodavnih institucija o procedurama po kojima je prošlog vikenda omogućeno hrvatskom vojnom helikopteru da prijeđe međudržavnu granicu i sleti na gradski stadion u Mostaru kako bi prevezao u Split teško bolesnog dječaka Jozu Čuljka iz Širokog Brijega.

Na zahtjev vrha države

Kako doznajemo, ovakav upit Ministarstvo sigurnosti BiH je na zahtjev državnog vrha poslalo na adresu Granične policije BiH, institucije koja je izravno sudjelovala u omogućavanju dolaska hrvatskog helikoptera u Mostar i spašavanju ovog mladog Širokobriježanina. Zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH je višestruko sporan, jer osim što govori o nerazumijevanju humanitarnog značaja cijelog događaja, pokazuje i nepoznavanje temeljnih propisa. Naime, Zakon o graničnoj kontroli BiH jasno propisuje procedure koje su primjenjuju u slučaju humanitarnih letova i nema nikakve dvojbe da su Granična policija BiH i svi drugi subjekti uključeni u plemenitu misiju spašavanja šesnaestogodišnjeg dječaka - poštivali ta pravila. Pojašnjenje nije potrebno nikome, osim možda nekim pojedincima u državnoj administraciji koji očito žele od ovoga napraviti “slučaj”. Za razliku od njih, građani BiH vrlo su pozitivno reagirali na akciju spašavanja Joze Čuljka. Dugo se nije dogodilo da zajednički napori humanista iz dviju država tako brzo daju rezultat koji se ogleda u jednom spašenom mladom životu. Za obitelj bolesnog mladića najvažnije je da se on postupno oporavlja, da je skinut s respiratora i da diše bez aparata.

Život visio o koncu


Iako je pred njim dugotrajna i teška bitka za potpuni oporavak, Čuljak je, čini se, iza sebe ostavio najteže. Liječnici su uvjereni da je život ovog mladića visio o koncu i da je samo zahvaljujući brzoj reakciji i njegovu žurnom prebacivanju na kliniku u Zagreb - izbjegnut smrtni ishod. Njegovoj majci Veri, koja je uz njega u Zagrebu i ne želi se vratiti kući bez svog sina, kao i cijeloj obitelji to je sigurno važnije od toga tko je i kako dopustio ulazak hrvatskoga helikoptera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?