Stari obrti

Tradicionalne vrijednosti Posavine se prenose na mlađe naraštaje

Udruga Ekoetno
16.08.2012.
u 09:33

Udruga 
“Eko-etno Bok” predano radi na promociji domaćih proizvoda

Kako bismo vidjeli na djelu na koji način čuvaju od zaborava stare posavske zanate tkanja, ali i pletenja, šlinganja, necanja, vezenja unikatnih motiva, te uvezivanja u moderno vrijeme koje će biti približeno tržištu, posjetili smo obitelj Filipović u Orašju gdje su se okupile članice udruge Etno Etno“ Bok.

Stari zanati žive

Odazvale smo se njihovome pozivu jer su željele javnosti približiti svoj rad i poručiti kako stari zanati još žive u “rukama“ vrijednih Posavki. Teška je konkurencija zbog masovnih proizvoda bez originalnosti, ali smatraju, uspjet će nametnuti se svojom originalnošću i prije svega ljubavi s kojom rade. U tome su uspjele jer uzorke posavskog etno folklora već je prepoznala zagrebačka dizajnerica Slavica Musa i ukrasila njima neke od dizajnerskih haljina na svojim izložbama. U obitelji Filipović baka Ruža Nedić od šest unuka samo je jednoj uspjela prenijeti stari zanat heklanja. Strpljivo baka pojašnjava unuci kako se rade razni vezovi, ali ne propušta nam prenijeti i koji su to stari recepti autohtonih i tradicionalnih jela Posavine. –Uz posavski folklor, vez i tkanje povezana su i naša stara posavska jela pa zašto i njih ne bi promovirali jer nezdrava brza hrana polako ali sigurno ‘okupira’ i Posavinu, kaže nam baka i prisjeća se starih vremena kada se u polje kretalo s doručkom na kome je glavna hrana bila upravo pogača. -Pogača je u Posavini osnovno jelo za doručak kojom je započinjao svaki radni dan. Nekada se teško radilo na oranici pa da se sve izdrži morala je i hrana biti malo jača, pojašnjava nam. Predsjednica udruge Eko-etno Janja Stjepanović namjerava jednim projektom, čiju je ideju željela s nama podijeliti, animirati širu zajednicu.

Tradicionalne vrijednosti

-Želimo na jedan CD radnoga imena “Tradicijske vrijednosti Posavine“ predstaviti tradicionalne zanate, običaje i tradicionalna jela Posavine. Hercegovina se s pravom diči svojim vinima, ali zašto se i Posavina ne bi malo više hvalila primjerice svojom gastro-ponudom u kojoj je i posavska pogača i domlječka sarma, kulen i kobasica. Ako se sve uveže u naš bogat folklor može se napraviti dobra turistička prezentacija, ističe poduzetna bočanka Janja. Dodaje, kako u udruzi žele osobito mlade žene animirati za stare obrte. -Nadamo se da će nas prepoznati naš rad u financijskom podupiranju projekata u kojima bi samozapošljavanjem žene mogle doći do dodatnog izvora prihoda. To su tradicionalni stari zanati za koje treba strpljenja, vremena, rada, dugotrajni su i za to treba isključivo ljubav. Toga nam ne nedostaje pa se nadamo da će nas i šira zajednica poduprijeti, zaključuje predsjednica udruge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?