Novi Travnik

Tradicionalna obnova davno prekinutih veza prijatelja

Radovi
Zvonimir Čilić
14.08.2013.
u 11:40

Manifestacija je i ove godine imala humanitarni karakter jer se za Centar Duga prikupljao novac za kupnju potrebnog vozila

Prije četiri godine skupina prijatelja iz Novog Travnika čije je prijateljstvo, djetinjstvo ili mladost, prekinuo rat, prvi put je pod geslom “Obnovimo prekinute veze” organiziralo zanimljivu manifestaciju “Reunion Novi Travnik 2009”. Namjera je bila ponovno okupiti što više predratnih žitelja ovoga grada pa i njihove djece rođene diljem svijeta, a manifestaciju osmisliti i organizirati što zanimljivijom, privlačnijom i tako je učiniti i tradicionalnom. Tako je proteklog vikenda održan peti put zaredom “Reunion Novotravničana svih generacija“, onih koji žive u inozemstvu na svih pet kontinenata i onih koji su, unatoč ratu i ratnim strahotama, ostali u svom rodnom kraju. Istina, ovaj put Reunion je bio nešto skromniji, prije svega s manje pristiglih “inozemaca”, ali se pokazalo da je ova zamisao već uhvatila duboke korijene, a kako su neki od pristiglih Novotravničana kazali, sada se prema datumu održavanja manifestacije planiraju godišnji odmori. Trodnevna manifestacija počela je premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma o reunionu u Novom Travniku – “Ponovni susret u izgubljenom zavičaju“, u režiji njemačkog novinara i redatelja Georga Bayerlea. Premijera je održana u kinodvorani Doma kulture, a film je kod mnogih prisutnih pobudio duboke emocije i izazvao mješavinu suza radosnica i žalosnica. Cijela manifestacija, kao i prethodne imala je i humanitarni karakter - prikupljana su novčana sredstva za Centar Duga u Novom Travniku koji pruža rehabilitacijske usluge djeci s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom. Novčana sredstva su skupljana za kupnju kombi-vozila potrebnog Centru za dnevne prijevoze štićenika od mjesta stanovanja do Centra i natrag, a treba naglasiti da je Duga jedina ustanova takve vrste u SBŽ-u, pa time i vrijedna razumijevanja i potpore što su prepoznali i organizatori Reuniona. U akciju su se aktivno uključili i štićenici Centra prodajom svojih rukotvorina, crteža i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?