englezi u brizi

Tone u zemlju: Big Ben sve više podsjeća na Kosi toranj u Pisi

'A plane flies past Big Ben and the Houses of Parliament in London after the UK\'s skies reopened. Photo: Press Association/Pixsell'
'John PhillipsPress Association/P'
10.10.2011.
u 10:46

Tranj je nagnut za pola metra u smjeru sjeverozapada, a u zemlju tone sve brže, pokazalo je istraživanje.

Big Ben još je od 1858. godine, kad je dovršen, jedan od simbola Londona, Engleske, i Ujedinjenog Kraljevstva. No, kako piše Telegraph, desetljeća podzemnih radova na području ispod tornja, uključujući gradnju kanalizacije tijekom šezdesetih godina 19. stoljeća i parkirališta za zastupnike u sedamdesetima, učinila su svoje.

96 metara visoka građevina počela je tonuti u zemlju, i to nejednako, pa je u zemlju više propala na sjevernoj nego na južnoj strani. Otkriveno je to u izvješću kojeg je naručila Londonska podzemna željeznica i Parlament. Izvješće je dovršeno još 2009. godine, no objavljeno je tek sada.

Ne samo da toranj propada, već to čini sve većom brzinom. Od 2003. godine nagib se povećava za 0,9 mm na godinu, dok je prije toga dugogodišnji prosjek bio 0,65 mm. Danas je Big Ben prema sjeverozapadu nagnut za skoro pola metra, što je dovoljno da se nagib može vidjeti golim okom. Štoviše, sve više turista koji se fotografiraju uz njega to primjećuju.

- Nagib možete vidjeti ako stojite na Trgu Parlamenta i gledate u smjeru istoka, prema rijeci. Čuo sam turiste koji se fotografiraju kako govore "Mislim da nije baš uspravan" - i poprilično su u pravu - ispričao je John Burland s londonskog Imperial Collegea koji je i sam radio na Big Benu, ali i na Pisi.

Međutim, ne treba paničariti, jer nastavi li Big Ben tonuti ovim tempom, trebat će mu oko 4000 godina da dosegne nagib Kosog tornja u Pisi, a još više da se sruši.

- Ako bi se brzina povećala, morali bismo potražiti rješenje, ali mislim da ne trebamo išta činiti još koju godinu - bezbrižan je Burland.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?