Dani Tolise

Tolišani u etno-dvorištu čuvaju baštinu i povijest svojega kraja

tolisa
Nada Koturić
21.09.2011.
u 13:50

Svoj su dolazak najavila društva iz Hercegovine, Međumurja, Zagorja, Vojvodine...

U najstarijoj kući Tolise, koja još odolijeva modernom vremenu, u etno-dvorištu Kate Oršolić, dvorištu proglašenom najljepšim u Tolisi, Organizacijski odbor manifestacije Dani Tolise za medije je upriličio predstavljanje svih sadržaja petodnevne posavske fešte koja večeras i službeno otvara svoje jubilarno peto poglavlje. –Sve je spremno za večerašnji početak, dvorišta cijele Tolise još jednom su umivena i pospremljena, dvorana restorana Dvor ugostit će sve koji će večeras podijeliti radost Tolišana na otvorenju velike kulturno-zabavne i sportske fešte, Tolišanke su umijesile puno slasnih delicija, a sadržaja je napretek za sve zaljubljenike lijepe književne riječi, etno i moderne glazbe te sportskih natjecanja, poručuju iz Organizacijskoga odbora.

Etno-dvorište

Dvorište Kate Oršolić najbolje oslikava davno doba u kojem su Posavljaci isključivo živjeli uz zemlju i od zemlje. Objekt je i danas u odličnom stanju iako je iz 1950. Vrijedne Katine ruke svaki detalj dvorišta brižno održavaju s puno etno-detalja. - Etno-kutak Tolise idealan je za turističku promidžbu Posavine i odlično mjesto u kojem bi se mogli svraćati gosti koji navrate u Posavinu o čemu ćemo svakako razgovarati u Zakladi Terra Tolys čiji je cilj da sačuva od propadanja, ali i od zaborava i ovakve objekte, smatra Slavko Vukić. Prof. Mario Oršolić pojasnio nam je sve datalje priređenih sadržaja. Osobito će biti atraktivna, kaže, velika smotra folklora, a svoj su dolazak najavila društva iz Hercegovine, Međumurja, Zagorja, Bosanske i Slavonske Posavine, Vojvodine i drugih krajeva BiH i RH. Ponovno se vraćamo Katinu dvorištu i njenoj životnoj priči utkanoj na neizravan način i u Dane Tolise. Vrijedna je Tolišanka za potrebe snimanja iznijela sve najljepše stare ponjave, prelijepe vezove i detalje koji čuvaju povijest. Cvijeće je posebno uredila a okoliš se odlično uklopio u posavske nošnje koje su obukli članovi KUD-a ‘Kralj Tomislav’ iz Tolise.

Prelijepe nošnje

- Ovakvim dekorom želimo poručiti da se naš KUD diči sa našim starima, folklornim nošnjama, našim izvornim običajima. Rado nosimo ove nošnje i volimo ih pokazivati osobito u ovakvoj prigodi kakva je „Dani Tolise“, kazao nam je predsjednik KUD-a Mato Oršolić upućujući dobrodošlicu osobito stotinama folkloraša kojom će u nedjelju, 25. rujna biti završena manifestacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?