Posavsko kolo

Tolisa čuva svoje blago

Tolisa
Nada Koturić
05.06.2012.
u 09:31

Na smotri, prvi put u Posavini, HKUD “Brda“ 
iz Izbična i UPKD “Taras Ševčenko“ iz Kanjiže

Kulturološki, etnološki, povijesni potencijal Tolise i izvorno blago koje svake godine tijekom manifestacije “Dani Tolise“ ona s ponosom pokazuje, potvrdilo se ovo mjesto kao respektabilno u širim okvirima kroz šestu po redu manifestaciju. Pet dana različitih sadržaja donijeli su Tolisi promociju knjige prof. Mate Nedića, dodjelu književne nagrade “fra Martin Nedić” (podijelile su je Posavka i Hercegovka, Mira Šubašić iz Oštre Luke i Radica Leko iz Posušja. Slavila je u Tolisi i prva pučka škola u BiH. Ministar Ivo Jelušić otkrio je spomen-bistu fra Ilije Starčevića. Gostovali su i kazalištarci iz Travnika kao i KUD iz Vinkovaca. Održan je Memorijalni turnir “Čarli i Žiri“, natjecali se šahisti a završnica je bila najsjajnija – u znaku međunarodne smotre folklora.

Posavska tkanica

U posavskom kolu kao u prekrasnoj posavskoj tkanici prožimali su se ritmovi bosanske i slavonske Posavine, Hercegovine, Međimurja. Sedam folklornih skupina Tolišane je oduševilo, a najjači aplauz ipak je u međunarodnoj smotri folklora pripao Ukrajincima. Ukrajinsko prosvjetno- kulturno društvo “Taras Ševčenko“ iz Kanjiže prvi put je gostovalo u Tolisi. HKUD “Brda“ iz Izbična (Široki Brijeg), također, su prvi put bili sudionici manifestacije, a po oduševljenju posavskom ravnicom i srdačnim prijemom, kažu nam, neće izostati ni na sedmoj manifestaciji. Prekrasne nošnje i nastup KUD “Kotoriba“ iz Međimurske županije također je plijenio pozornost kao i folkloraši tuzlanskoga kraja iz Lipnice. Nezaobilazni izvorni ritam domaćih društava (domaćin KUD “Kralj Tomislav“ Tolisa, HKUD “Mladost“ Domaljevac i HKD“Napredak“ Odžak) bio je također sastavnica prekrasne glazbene tkanice posavskoga kraja.

Ana Marija najljepša

Atraktivnim defileom kroz Tolisu prošetala su se sva društva. Tolišani su tada mogli i izbliza pogledati ljepotu nošnji, ali i djevojaka jer birala se najljepša. Teška zadaća tročlanog suda ipak je u konačnici iznjedrila odluku. Laskava titula najljepšoj sudionici smotre pripala je Ukrajinki Ani Mariji Koropatnicki iz Kanjiže. Predsjednik organizacijskoga odbora Zaklade “Terra Tolys” Željko Nedić uručio je prigodan dar Ani Mariji. Dar je primila je Ana Jokić iz Tolise ali za vrijedne ruke i uređenje cvijetnjaka (Ul. Ive Andrića). Njen je cvijetnjak u oštroj konkurenciji od 30-ak lijepih cvijetnjaka Tolise, proglašen najljepšim. Drugo mjesto podijelili su cvijetnjaci Ljubice Oršolić (Ul. V. Nazora) i Anka Ošolić (Ul. fra I. Starčevića). Fešta se nakon otvorene pozornice nogometnog stadiona “Sloga“ preselila u toliški “Dvor“ gdje su svi sudionici smotre do jutarnjih sati uživali u tradicionalnim posavskim gastro-delicijama.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kolovoz
21:59 05.06.2012.

eh tolisa ,tolisa

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?