Uskoplje

Tko želi Laku i Gvidu koji su u vlasništvu Emina Ljutića?

medvjed
Srećko Stipović
24.01.2012.
u 10:44

Emin Ljutić ne može vjerovati da vlast ne može zbrinuti dva medvjeda nego ih želi ubiti

Rješenjem županijske veterinarske inspektorice Nade Mustapić medvjedi Laka i Gvido koji su trenutačno u vlasništvu Emina Ljutića iz Uskoplja osuđeni su na smrt, a Emin je pored novčane kazne od 10.000 KM dužan platiti i njihov ukop u iznosu od 4.500 KM.

Žalba i tužba

Dok se čeka sudsko ročište u travničkom sudu, jer je Emin pokrenuo žalbu na odluku te tužbu protiv inspektorice, traži se udomitelj medvjeda.

Iako ih nudi besplatno samo da ne bi bili ubijeni još nitko nije pokazao interes da ih udomi. Zanimljivo je da Eminovi medvjedi nisu jedini na prostorima SBŽ-a koji su zatočeni. - Ne mogu ih dati ubiti bez obzira na Rješenje inspektorice Nade Mustapić.

Ja sam ih othranio jer im je majka nagazila na minu, a oni ostali sami. Ne mogu vjerovati da vlast nije u stanju zbrinuti dva medvjeda nego ih želi ubiti, odnosno eutanazirati kako piše u odluci.

Putem raznih medija pokušavam doći do udomitelja za medvjede ali za sada se nitko ne javlja. Ako ih na kraju ubiju javno ću se spaliti usred Sarajeva neka narod vidi kakvu imamo vlast, kaže nam ogorčeni Emin koji sve pokušava da medvjedi ostanu živi.

Protiv odluke koju je izdala inspektorica Nada Mustapić, Emin je uložio žalbu ali i pokrenuo privatnu tužbu protiv inspektorice na općinskom sudu u Travniku. Čak je angažirao i odvjetnika.

Privatni azil

-Naša djeca nemaju priliku vidjeti medvjeda osim ako ne odu u Sarajevo ili Zagreb. Kod mene im je odlično. Spreman sam napraviti i privatni azil od svojih sredstava samo neka mi vlast da dozvolu. Ništa više ne tražim, jer volim životinje. Ovdje kod mene se nalaze i psi lutalice njih 58, kokoši, patke, ribe..., kaže nam Emin. Inspektorica je izjavila da je medvjed napao jedno dijete i da općina nema novaca za azil. I dalje ostaje pri svojoj odluci da se medvjedi moraju eutanazirati. Zanimljivo je reći da u mjestu Šešići kod Travnika, također vlasnica drži zatočenog medvjeda u kavezu. Da je u Pougarju bio zatočen medvjed kojega je njegov vlasnik dao ubiti za trofej. Trofej je platio lovac iz Italije 5,5 tisuća eura a vlasnik kaznu državi samo 1 500 KM.

Zašto nitko ne želi odrasle medvjede udomiti za sada je teško reći. Je li ubijanje Lake i Gvide zločin? Mnogi se pitaju kakva je to vlast koja nije u stanju zbrinuti dva odrasla medvjeda koji su u normalnim državama pravo bogatstvo?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?