Smjena ministara

Tjedan za odluku o krizi

Šestorka
17.12.2012.
u 09:18

Od sljedećeg tjedna praktično predstoji praznična stanka

Petak, 21. prosinca je posljednji rok u kojem je moguće očekivati da se u ovoj kalendarskoj godini dogode promjene kako bi se s novim poticajem ušlo u 2012. godinu. Ne dogodi li se to, kriza će se prenijeti i na sljedeću godinu i teško je očekivati da će se početi razrješavati u veljači, odnosno ožujku zbog serije blagdana i praznika u kojemu nastupa najmanje jednomjesečno stanje hibernacije. Naime, po okončanju ovoga tjedna, slijedi dvotjedno razdoblje katoličkog Božića u kojemu se izmjenjuje i razdoblje Nove godine te Sveta tri kralja koji su također svetkovina i neradni dan. Dva tjedna potom slijede pravoslavni Božić, ali i Nova godina po Gregorijanskom kalendaru. To znači daćei se tek od 14. siječnja 2013. razmišljati o pokretanju ozbiljnijih političkih procesa.

Ustupci

Nakon što je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić podnio zahtjev za smjenom osam ministara čije stranke više nisu sastavni dio parlamentarne većine, Živko Budimir je uzeo podužu stanku kako bi ‘razmislio’ kako postupiti. To međutim nije u suglasju s njegovom ranijom ekspresnom odlukom kada je u samo nekoliko sati od dobivanja zahtjeva razriješio ministra Desnicu Radivojevića na nagovor njegova bivšeg stranačkog vodstva iz SDA. Iako je ovaj otišao na Ustavni sud Federacije BiH nikada nije dobio epilog jer se i ovo tijelo pokazalo kao politička institucija koja se podijelila oko mogućnosti njegova povratka na posao. Ustavni se sud FBiH u tome slučaju priključio ineresima SDA i ‘oporbenih’ stranaka u vlasti kako bi opstrukcijama zaustavili rekonstrukciju vlasti. Kada se tome pridoda činjenica da će jedan od sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH Faris Vehabović napustiti ovu pravosudnu instituciju radi nove funkcije pri Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, onda će i Ustavni sud biti na granici mogućnosti odlučivanja. U slučaju pak zahtjeva za smjenama osam ministara ne postoji zakonom predviđen jasan rok do kada Budimir treba donijeti eventualno odluku, a prema navodima bliskih suradnika, on namjerava ovo ‘breme’ i dalje nositi dok ne dobije jasan ustupak od nove većine.

Hibernacija

Unatoč verbalne odlučnosti, nova parlamentarna većina nema nikakvu operativnu učinkovitost, i to ponajprije stoga jer se međunarodna uprava u BiH za razliku od nasilnog nametanja platformaške vlasti u ožujku prošle godine odlučila posve povući u stranu likujući nad činjenicom da domaće vlasti nisu u stanju provesti rekonstrukciju. Jednako tako, nastavak krize će se odraziti i na državnu razinu, odnosno mogućnost dogovora o ustavnim promjenama po presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu, s obzirom na oporbenu poziciju SDA koja će, ako je suditi po sadašnjem raspoloženju, dodatno zaoštriti svoju retoriku i ponašanje u predstojećem razdoblju. Ovaj tjedan mogao bi u slučaju razrješenja krize biti odlučujući, ali i zadržati prosječnost neuspješnosti sadašnje vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?