Spektakularno

Tisuću kilograma indijske konoplje bilo zasađeno na javnoj površini

Marihuana
02.10.2013.
u 09:10

Izletnici zalutali u nepristupačnoj šumi kod Laktaša i dojavili policiji koja je 20 dana uzalud danonoćno čekala uzgajivače

Policija je pronašla plantažu s tonom indijske konoplje od koje se dobiva marihuana, i to usred šume u selu Miloševci kod Laktaša.Još nitko nije uhićen i za uzgajivačima se intenzivno traga, potvrdio je zapovjednik laktaške policije Đurica Vukelić, ističući da je ovaj rekordni zasad otkriven u nastavku akcije “Plantaža 2013.”, zahvaljujući dojavi građana i operativnom radu inspektora za narkotike. Naime, izletnici su zalutali u šumovitom predjelu, na nepristupačnoj lokaciji sela Miloševci, i posve slučajno uočili veći zasad indijske konoplje pa alarmirali policiju.

U sirovom stanju

- Inspektori su izbrojali oko 300 stabljika indijske konoplje koja u ovako sirovom stanju teži do jedne tone. Plantaža je oko 10 kilometara udaljena od središta Laktaša i šest kilometara od najbližeg puta. Droga je bila zasađena na javnoj površini u šumovitom predjelu. Od tog mjesta put je udaljen oko pet do šest kilometara i vozilom se moglo prići tek na neka tri kilometra od te lokacije, a dalje se moralo ići pješke. Sa sve četiri strane zasad je bio zaklonjen šumom i vjerujemo da je lokacija pomno odabrana i raskrčena upravo kako bi poslužila za uzgoj droge - kaže zapovjednik Vukelić. Prema njegovim riječima, plantaža je otkrivena još 10. rujna ove godine. Od tada je policija pokušavala u zasjedi uhvatiti uzgajivače, ali se praktično 20 dana nitko nije pojavio na tom mjestu. Danonoćno su dežurali, ali uzalud. Očito su i uzgajivači imali dojavu, kao i policija. Međutim, i osim toga, Vukelić kaže da je policija na tragu osumnjičenih i očekuje da će i oni uskoro biti otkriveni. - Postoje određena saznanja koja nas mogu dovesti do počinitelja, ali oni su za sada nepoznati i istraga se intenzivno nastavlja. Na mjesta pronalaska zatečeni su određeni materijalni tragovi i predmeti koji bi mogli poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku - precizirao je Đurica Vukelić. S druge strane, neslužbeno se moglo čuti da je indijska konoplja prvo bila zasađena u lončanice, koje su prenešene u blizini plantaže, a čim su biljke počele rasti presađene su u zemlju, i to nakon što je dio šume potpuno raskrčen. Izvor blizak istrazi kaže kako je ovo bio prvi ciklus uzgoja, a sumnja se da je u svemu sudjelovalo više osoba, njih najmanje troje.

Pažljiv odabir

- Takav uzgoj nije mogla raditi jedna osoba i sigurno je riječ o organiziranoj skupini. Plantaža nije imala nikakvo navodnjavanje, ali je samo 500 metara bila udaljena od Vrbasa. Uzgajivači su vjerojatno i o tome vodili računa. I sama biljka je pažljivo odabrana jer nije u pitanju klasična marihuana koja raste u visinu, nego je riječ o skunku koji raste u širinu u vidu grma. - Od zasađene količine osumnjičeni su vjerojatno mogli dobiti više od 100 kilograma skunka čija bi vrijednost na crnom tržištu dostizala više od tri stotine tisuća maraka - zaključuju inspektori koji ‘teška srca’ priznaju da su, bez osumnjičenih, uradili tek pola posla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?