UPOZORENJE

Tisuće tona eksploziva u BiH nije dobro zbrinuto

bankomat, eksploziv, kostrena (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
03.10.2011.
u 09:19

Pitanje je kad će se zbog neispravnog skladištenja oružja ponoviti Konjic

Prosječna starost zaliha naoružanja u BiH je preko 20 godina i kao takvo spada u zonu visokog rizika, jedan je od zaključaka koji je još prije tri godine potpisala Zajednička parlamentarna komisija za obranu i sigurnost BiH.

Prijetnja iz skladišta

Tri godine je prošlo od spomenutog izvješća u kojem se navodi da prijeti velika opasnost od eksplozija, a da se ništa bitnoga nije dogodilo, sve dok se nije dogodio Konjic. Tada su zaključili kako od ukupno 105 neperspektivnih lokacija (53 lokacije nezaposjednute, a 52 lokacije osiguravaju Oružane snaga BiH, a 15 lokacija su neperspektivna skladišta strjeljiva i minsko-eksplozivnih sredstava). Navedeno je kao svega ima šest perspektivnih lokacija: Gabela (Čapljina), Krupa (Hadžići), Grabež (Bihać), Kula 1 i Kula 2 (Mrkonjić-Grad) i Kozlovac (Tuzla). Na ovim lokacijama smješteno je 12.634 tone strjeljiva u 92 objekta. Analizom je utvrđeno da spomenutih “šest lokacija u potpunosti zadovoljavaju kontrolu pristupa, lokote i kontrolu ključeva, sigurnost kontrolnih jedinica te odgovornost”. Tada je proglašeno neperspektivno 99.041 komad oružja i 25.000 tona strjeljiva. Upozoreno je da se vremenom povećava opasnost od mogućnosti spontane eksplozije, naglašavajući označavanje stanja strjeljiva kroz tri stupnja rizika: niski, za strjeljivo staro do 15 godina, koje se nalazi u originalnim pakiranjima,

Što s viškom oružja?

Srednji, za strjeljivo starije od 15 godina, koje je vraćeno s terena, te visoki, za strjeljivo starije od 15 godina, koje se ne nalazi u originalnim pakiranjima. Branko Zrno, predsjedatelj Zajedničke komisije za obranu i sigurnost, kazao je kako BiH ima ozbiljan problem sa skladištenjem i čuvanjem naoružanja i strjeljiva zbog postojanja višaka, sigurnosti i objektivne opasnosti, te opterećenja za daljnji reformu u Oružanim snagama BiH. Kao prioritetne probleme koji zahtijevaju rješavanje istaknuo je prijenos vlasništva, upravljanje zalihama, plan proširenja kapaciteta za delaboraciju, dopunu i dogradnju zakonskih propisa u oblasti proizvodnje, čuvanja i skladištenja naoružanja i vojne opreme.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:14 03.10.2011.

ma to se samo triba oprat ta kolicina naoruzanja koja je prodana kako kaze onaj vic otisla po nabavnoj ,mislim drzava od toga nema koristi samo pojednici a znaju oni tko su

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?