TISKANJE LISTIĆA

Tiskara je pod budnim okom agenata, kamera i zaštitara

izbori
VL FOTO
18.08.2010.
u 07:52

U samom krugu tiskare sada zapravo postoje četiri različite vrste osiguranja

Uz goleme mjere sigurnosti i zaštite u sarajevskoj tiskari Amos Graf počelo je tiskanje glasačkih listića za više od tri milijuna bh. birača koji će imati pravo sudjelovanja na općim izborima 3. listopada. Cijeli posao bi trebao biti završen do 10. rujna, što znači da će zaposlenici tiskare morati vrijedno raditi kako bi se otiskalo 14,098.600 glasačkih listića.

Prvi listići izašli

Naime, tiskaju se po četiri vrste glasačka listića po biraču za četiri razine vlasti po entitetu. To znači da će za svakoga glasača u Federaciji biti osiguran po jedan glasački listić za zastupničke domove državnog i entiteteskog parlamenta te za parlament županije u kojoj žive, kao i listić s imenima kandidata za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Isti broj glasačkih listića tiska se i za birače u Republici Srpskoj, s tim što oni uz listić za Zastupnički dom Parlamenta BiH imaju i listiće s kandidatima za Narodnu skupštinu RS-a, za entitetskog predsjednika i dopredsjednike, te za srpskog člana Predsjedništva BiH. Prvi će iz tiskare izići glasački listići za birače koji će glasovati u inozemstvu.

Planirano je da ovaj dio posla bude okončan već do kraja tjedna. Tehničke probleme u provedbi posla vrijednog 1,260.667 KM nitko ne očekuje, a najveća pozornost posvećena je sigurnosnom aspektu, i to ne samo procesa tiskanja nego i pakiranja i distribucije glasačkih listića. Svi su svjesni kako je ovo najosjetljiviji dio izbornog procesa, a to je demonstrirano i tijekom jučerašnjeg posjeta medijskih ekipa. Zbog toga su ovaj put sigurnosne agencije od samog početka uključene u proces, što ranije nije bio slučaj. Do sada su se mjerodavne policijske institucije uključivale tek kada počinje proces distribucije glasačkog materijala po općinskim izbornim povjerenstvima. Ovaj put oni su prisutni od početka procesa tiskanja i ništa se ne prepušta slučaju. Dodatna sigurnosna zaštita je urađena i na samim listićima koji uz vodeni žig imaju i druge mehanizme koji sprječavaju bilo kakve makinacije ili zloporabe.

Četiri vrste osiguranja

- U samom krugu tiskare u kojem je počelo tiskanje glasačkih listića zapravo postoje četiri različite vrste osiguranja. Prostor je fizički ograđen i kontrolira se ulazak i izlazak svih vozila. Tu je i videonadzor, a tiskara posjeduje i vlastito pokretno osiguranje. Angažirani su i zaštitari, tako da se bez provjere ne može ništa iznijeti iz kruga tiskare, objasnila nam je glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva Maksida Pirić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?