bez dogovora

Thaçi ne popušta, traži ukidanje srpskih institucija i priznanje

Hashim Tachi portal (1)
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
1/3
04.03.2013.
u 20:38

Iako Kosovo ima podršku zapadnih sila, Njemačke i SAD-a, Srbija ne želi pristati na rješenje u kojem bi bila jedina koja popušta

Premijer Srbije Ivica Dačić ponovno se susreo danas u Bruxellesu s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem i na šestom uzastopnom susretu suočio s činjenicom da svrha njihova dijaloga nije da se nađu "na pola puta", odnosno da postignu kompromis, nego da Srbija ukine srpske institucije na sjeveru i praktički prizna Kosovo.

Dačić je na sastanku inzistirao da se na sjeveru Kosova formira "Zajednica srpskih opština" koja bi imala zakonodavne i izvršne ovlasti. Kosovski premijer Thaçi, međutim, odlučno odbija takvu vrstu srpske autonomije na teritoriju Kosova, a u tom njegovu stavu podržavaju ga, čini se, i SAD i Njemačka kao ključne zemlje euroatlantske zajednice koja je snažno prisutna u dijalogu Beograda i Prištine.

– Nitko ne treba računati na to da će Srbija zbog datuma za početak pregovora s EU učiniti nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu – rekao je Dačić nakon što je razgovor završio bez dogovora.

Dijalog na najvišoj razini Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom visoke povjerenice EU za vanjske poslove Catherine Ashton, a Amerikanci su u posljednja dva kruga dijaloga prisutni "na marginama": Philip Reeker, glavni čovjek State Departmenta zadužen za Balkan, slučajno se zatekao u Bruxellesu u isto vrijeme kad i Dačić i Thaçi.

Kad je shvatio da Thaçi ne popušta Srbiji ni u čemu te da u tome ima podršku zapadnih sila, Dačić je javno upozorio da su "na vidiku veliki problemi u dijalogu s Prištinom jer prištinske vlasti ne žele prihvatiti ništa što ne moraju i na što ih nitko ne tjera". Dačić i Thaçi danas su rekli da dogovor nije postignut i da nastavljaju dijalog 20. ožujka. Thaçi je izjavio da su se usmeno dogovorili da se demontiraju srpske sigurnosne strukture na sjeveru Kosova, ali Dačić je to demantirao. 

>> Beograd od Prištine očekuje kompromis

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?