Istraživanja

Testiraju lijekove i na pacijentima u BiH - pod zaštitom

Istraživanje
24.05.2013.
u 09:07

Agencija za lijekove BiH - Radi se na određenom broju pacijenata. Mi smo ti koji moramo provjeriti je li sve to uredno

Kako bi se svaki novi lijek uspješno primjenjivao na nekom tržištu, važno je provoditi klinička testiranja koja su zapravo i preduvjet njegove šire primjene. I u BiH se već odavno vrši ova praksa, a godišnje se provede dvadesetak istraživanja lijekova. Kako smo doznali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, studije se provode u velikim zdravstvenim centrima poput Sarajeva i Banje Luke, gdje se provode najviše, ali isto tako i u Mostaru i Tuzli.

Poznata imena tvrtki

- Riječ je o lijekovima koji su već prešli sva prethodna testiranja, a lijek se inače u nekolika faza ispituje, kazali su nam iz Agencije, dodavši kako imaju lijekove koji su već u prometu pa se prati njihovo djelovanje nakon što su već pušteni u promet. - Riječ je o manje zahtjevnim ispitivanjima. Također, imate i ispitivanja gdje se određuje ima li lijek neku novu indikaciju, ekstrakciju koja je već navedena za taj lijek, kazali su iz Agencije, dodavši kako sve ovisi o kojim se lijekovima radi. Također, doznali smo da zahtjeve za istraživanja upućuju najveće farmaceutske kompanije poput “La Roche” i “Pfizer”, koji u cijelom svijetu provode studije u multicentrične kliničke studije. - Radi se na određenom broju pacijenata. Oni angažiraju naše stručnjake i istraživače koji rade po tom planu koji su oni predvidjeli, a mi smo ti koji moramo provjeriti je li sve to uredno, kazali su iz Agencije dodavši kako su pacijenti zaštićeni te se može odraditi u određenom vremenskom roku i u BiH. Potvrdili su kako lijek da bi se pustio u promet, mora proći ne samo studiju u BiH, nego i u drugim zemljama. Za lijekove koji pak nisu u prometu, oni su u tijeku tih ispitivanja gdje se čekaju rezultati kako bi se ispunili uvjeti za njihovo prometovanje.

Testiranja u regiji

Što se tiče zemalja regije, u RH je zastupljeno pet skupina – ispitivanja s područja onkologije i hematologije, endokrinologije, pulmologije, kardiovaskularnih bolesti i neurologije. Većina kliničkih ispitivanja kod nas čine dio tzv. multinacionalnih kliničkih ispitivanja, što znači da su uključene i brojne druge zemlje. Što se tiče Srbije, u 2012. su pacijenti različitih bolnica i klinika sudjelovali u 97 kliničkih studija, a 2011. različiti lijekovi i preparati za humanu medicinu analizirani su u 93 ispitivanja. Najviše je pak ispitivanja provedeno u onkologiji, kardiologiji i neurologiji. Kako navodi Udruženje za unapređivanje kliničkih ispitivanja u Srbiji, postotak istraživanja je još uvijek mali, a ona su u razvijenim državama stvar prestiža i ekonomskog razvoja. U RH je sličan slučaj zbog činjenice da se za dozvole čeka i više mjeseci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?