Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Testiraju lijekove i na pacijentima u BiH - pod zaštitom

Agencija za lijekove BiH - Radi se na određenom broju pacijenata. Mi smo ti koji moramo provjeriti je li sve to uredno
24. svibnja 2013. u 09:07 0 komentara 106 prikaza
Istraživanje

Kako bi se svaki novi lijek uspješno primjenjivao na nekom tržištu, važno je provoditi klinička testiranja koja su zapravo i preduvjet njegove šire primjene. I u BiH se već odavno vrši ova praksa, a godišnje se provede dvadesetak istraživanja lijekova. Kako smo doznali iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, studije se provode u velikim zdravstvenim centrima poput Sarajeva i Banje Luke, gdje se provode najviše, ali isto tako i u Mostaru i Tuzli.

Poznata imena tvrtki

- Riječ je o lijekovima koji su već prešli sva prethodna testiranja, a lijek se inače u nekolika faza ispituje, kazali su nam iz Agencije, dodavši kako imaju lijekove koji su već u prometu pa se prati njihovo djelovanje nakon što su već pušteni u promet. - Riječ je o manje zahtjevnim ispitivanjima. Također, imate i ispitivanja gdje se određuje ima li lijek neku novu indikaciju, ekstrakciju koja je već navedena za taj lijek, kazali su iz Agencije, dodavši kako sve ovisi o kojim se lijekovima radi. Također, doznali smo da zahtjeve za istraživanja upućuju najveće farmaceutske kompanije poput “La Roche” i “Pfizer”, koji u cijelom svijetu provode studije u multicentrične kliničke studije. - Radi se na određenom broju pacijenata. Oni angažiraju naše stručnjake i istraživače koji rade po tom planu koji su oni predvidjeli, a mi smo ti koji moramo provjeriti je li sve to uredno, kazali su iz Agencije dodavši kako su pacijenti zaštićeni te se može odraditi u određenom vremenskom roku i u BiH. Potvrdili su kako lijek da bi se pustio u promet, mora proći ne samo studiju u BiH, nego i u drugim zemljama. Za lijekove koji pak nisu u prometu, oni su u tijeku tih ispitivanja gdje se čekaju rezultati kako bi se ispunili uvjeti za njihovo prometovanje.

Testiranja u regiji

Što se tiče zemalja regije, u RH je zastupljeno pet skupina – ispitivanja s područja onkologije i hematologije, endokrinologije, pulmologije, kardiovaskularnih bolesti i neurologije. Većina kliničkih ispitivanja kod nas čine dio tzv. multinacionalnih kliničkih ispitivanja, što znači da su uključene i brojne druge zemlje. Što se tiče Srbije, u 2012. su pacijenti različitih bolnica i klinika sudjelovali u 97 kliničkih studija, a 2011. različiti lijekovi i preparati za humanu medicinu analizirani su u 93 ispitivanja. Najviše je pak ispitivanja provedeno u onkologiji, kardiologiji i neurologiji. Kako navodi Udruženje za unapređivanje kliničkih ispitivanja u Srbiji, postotak istraživanja je još uvijek mali, a ona su u razvijenim državama stvar prestiža i ekonomskog razvoja. U RH je sličan slučaj zbog činjenice da se za dozvole čeka i više mjeseci.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.