NOVA VLAST

Teški pregovori u OHR-u

sastanak
VL FOTO
16.03.2011.
u 09:39

Nakon Washingtona, i Unija je pozvala na konačan rasplet krize i dogovor o novoj vlasti

Na zakazani sastanak u 15.30 sati u Ured visokog predstavnika u Sarajevu čelnici hrvatskih stranaka, dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić stigli su s jasnim stajalištem kako ne prihvaćaju formulu 4 (dva HDZ-a) + 1 (SDP BiH) oko raspodjele mjesta unutar Vlade Federacije BiH što im je ponuđeno kao moguće rješenje. Ove stranke za koje je glasovalo 90 posto Hrvata tražile su isključivo da samostalno odlučuju oko hrvatskih pozicija što su prenijeli zamjeniku visokog predstavnika, američkom diplomati Rodericku Mooreu koji je proteklih dana razgovarao sa stranačkim dužnosnicima Nikom Lozančićem i Damirom Ljubićem.

Ne po svaku cijenu u vlast

To vrlo praktično znači da dva HDZ-a svoje sudjelovanje u vlasti isključivo traže na temelju izborne narodne volje i popunjavanja kvote od pet mjesta u Vladi Federacije budući da će dvije stranke iz Sarajeva očito popuniti ostalih 12 pozicija, dakle izabrati sve Bošnjake i troje Srba. I u takvome rasporedu snaga sve odluke u vlasti mogu se donositi nadglasavanjem Hrvata, a oduzimanje jednoga hrvatskog mjesta bilo bi, prema stajalištima hrvatskih pregovarača, ravno kapitulaciji. Ubrzo nakon toga bilateralnog susreta sa zamjenikom Valentina Inzka prostrujala je vijest kako su pregovori propali, jednako kao što je tijekom dana odaslano na desetke poluspekulacija da je dogovor postignut i da su dva HDZ-a spremna istrgovati jednu hrvatsku ministarsku poziciju radi ulaska u vlast. U OHR-u su zatim s američkim diplomatom razgovarali čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić, a nakon toga je započeo teški zajednički susret s visokim predstavnikom.

Posredovanje OHR-a

Do zaključenja novina nije bilo moguće potvrditi je li dogovor postignut, razgovori propali ili pak treća mogućnost koja se najavljivala da bi se i sljedećih dana moglo nastaviti razgovarati oko mogućnosti dogovora na kojega su zajednički pozvali iz američke i europske administracije. Valja reći kako je dan ranije postignut okvirni dogovor o sadržaju dokumenta koji bi trebao biti temelj za rad buduće vlasti unutar Federacije. No, pokazalo se kako su od programa puno važnije fotelje, odnosno koncepcija vlasti prema kojoj bi većinske bošnjačke stranke odlučivale koliko će mjesta ‘darovati’ Hrvatima. Upravo to je razlog petomjesečne nemogućnosti dogovora i blokade uspostave vlasti u Federaciji BiH bez čega je nemoguće izabrati, ne samo federalnu izvršnu vlast, nego i Vijeće ministara BiH. SAD i EU pokušavaju potaknuti domaće političare da ustroje što širu koalicijsku vlast kako bi se osiguralo da imaju dovoljan broj ruka u parlamentima iz sva tri naroda za eventualni dogovor oko sljedeće važne reforme - promjena Ustava bez čega će vrata EU biti dugoročno zatvorena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?