VRIJEME

Temperature danas i sutra 40 stupnjeva

osijek,vrucine,portal (1)
Marko Mrkonjic/PIXSELL
03.08.2013.
u 10:51

Već u jutarnjim satima temperature će se kretati oko 27 do 30 Celzijevih stupnjeva, liječnici građanima savjetuju oprez i pridržavanje uputstava za ponašanje na visokim temperaturama

Najviša dnevna temperatura zraka danas će se kretati između 34 i 40 °C, navedeno je jučer u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između 13 i 18 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 26 °C. Slično vrijeme kao danas bit će i drugog dana vikenda kada se također očekuju temperaturni rekordi.

“U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka će se kretati između 14 i 19 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 27 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 34 i 40 °C”, stoji na stranicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. Početak tjedna će obilježiti manje osvježenje, barem u jutarnjim satima. Naime, meteorolozi za prvi radni dan u ovom tjednu najavljuju jutarnje temperature zraka između 14 i 19 °C, međutim tijekom dana će se ponovno popeti do 39 stupnjeva. Slično vrijeme će se, prema prognozama meteorologa, zadržati sve do polovine kolovoza, nakon čega se očekuje blaže osvježenje. Liječnici upozoravaju da se treba pridržavati savjeta koji su izdani za ponašanje na visokim temperaturama. Izlazak na otvoreno u periodu od 10 do 18 sati samo u hitnim slučajevima, konzumiranje većih količina tekućine (voda), te laganije hrane.

Obvezna su pokrivala za glavu u vidu kapa i šešira, te lagana odjeća svijetlih boja i od prirodnih materijala. Onima koji se spremaju na duži put savjetuje se da svakih pola sata stanu negdje u hlad i odmore. Kada je u pitanju korištenje klima-uređaja i tu je potreban oprez, jer razlika u temperaturama ne smije biti velika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?