italija

Talijani nakon potresa: Bolje riskirati život nego poslove

Italija, potres (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
31.05.2012.
u 13:28

Šteta od potresa na gospodarskim zgradama u regiji Emiliji računa se na oko dvije milijarde eura

Mi ne smijemo zaustaviti proizvodnju, jer bi onda poslove dobili u SAD-u ili Njemačkoj, govori Giuliana Gavioli, manadžer tvornice biomedika. U Emiliji su najviše stradale upravo tvornice biomedika, koje ovdje zapošljavaju 15.000 radnika. Šteta od potresa na gospodarskim zgradama u regiji Emiliji računa se na oko dvije milijarde eura. Samo tvornice biomedika bilježe štete od 800 milijuna eura.

- Poslije prvog potresa, onoga od 20. svibnja, urede smo odmah premijestili u hotele. Zatim smo išli popravljati tvorničku halu kako bismo nastavili proizvodnju - priča Giuliana Gavioli. I onda je došao potres od 29. svibnja.

- Sada ćemo morati proizvodni proces preseliti pod šatore. Nadam se da ćemo dobiti dozvolu za to, jer moramo raditi ako želimo zadržati proizvodnju i spriječiti naručiteljima da se obrate u Njemačku ili SAD - objašnjava Giuliana Gavioli.

Bolje riskirati život nego poslove

I Radnici su svijesni situacija. Mauro Fabbri iz tvrtke koja proizvodi ispušne cijevi za automobile u mjestu Finale Emilio kaže kako je “bolje riskirati život nego izgubiti poslove” i dodaje:

- Postoji strah od budućnosti kao i od potresa.

Pod ruševinama tvornica nisu poginuli samo radnici, već i vlasnici. Pod ruševinama tvornice mehaničkih dijelova BGG u mjestu Mirandola poginuli su njezin vlasnik Enea Grilli i dvojica radnika. Četiri radnika su poginula pod ruševinama tvornice Heamotronic u mjestu Medolla, dvije djelatnice su poginule pod ruševinama tvrtke Malavasi u Cavezzu...

Osim tvornica biomedika i mehanike, ova je regija poznata i po hrani - zbog velike proizvodnje prehrambenih proizvoda na relativno malom prostoru dobila je i naziv food valley. Industrija hrane pretrpjela je štete od najmanje 500 milijuna eura. A, šteta će biti i više ne samo od izravnih posljedica potresa, kako objašnjava predstavnik udruge poljodjelaca, Giovanni Messori, jer su danas morale zatvoriti u Medolli sva postrojenja za proizvodnju sira pošto im je prekinut dovod plina kako eventualno pucanje plinskih cijevi ne bi dovelo do veće tragedije.

Trenutačne mjere

Talijanska vlada, osim što je odredila da 2 centa na cijenu benzinu u naredne dvije godine budu namijenjena područjima koje je pogodio potres, već je najavila da će biti izdvojene dvije milijarde eura u razdoblji 2013.-2014. godine za obnovu škola, tvrtki i zaštitu spomenika kulture. Ti novci će se dobiti tako što će vlada smanjiti troškove državne uprave. No, sve su to trenutačne mjere. Italija je trusno područje i treba se što je više moguće zaštititi od posljedica potresa. Računa se da bi, na primjer, s ulaganjem u zaštitu nekog prostora (učvršćivanjem zgrada itd.) od oko 25 milijardi eura spriječila katastrofa od 150 milijardi eura. To su omjeri.

- Čim sam postao ministrom okoliša (studeni 2011., op. S. T.) počeo sam govoriti o potrebi stvaranja dugoročnog programa koji bi trajao najmanje 15 godina za dovođenje teritorij u sigurnost - izjavio je ministar za okoliš, Corrado Clini.

Osim što potresi “naplaćuju” veliki danak u životima ljudi, nanose i goleme štete kulturnoj baštini, gospodarstvu i okolišu. Jer, sada su, na primjer, na nekim dijelovima Emilije nastale ili rupe-prorezi u zemlji dublje od dva metra ili su na površinu izbačeni voda i blato iz oko 15 metara dubine zemlje. Od potresa se mijenja i okoliš.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?