EURO

Talijan na čelu eura

Draghi i Trichet
25.06.2011.
u 09:39

Talijanski bankar Mario Draghi imenovan je predsjednikom Središnje europske banke (ECB) u Frankfurtu

RIM – Guverner talijanske središnje banke (Banca d'Italia), Mario Draghi, imenovan je predsjednikom Središnje europske banke (ECB) u Frankfurtu. Draghi, koji je od 2005. bio na čelu talijanske središnje banke, euro će početi nadzirati od 1. studenoga ove godine kada će na tom položaju zamijeniti francuskog bankara Jeana Claudea Tricheta.

„Europski čelnici su se suglasili glede imenovanja Marija Draghija kao nasljednika Jeana Claudea Tricheta na položaju predsjednika Europske središnje banke”, napisao je na  Twitteru predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy dok je sastanak jučer još bio u tijeku.

Italija je imenovanje Draghija na čelo ECB-a ocijenila kao vlastiti uspjeh, kao i uspjeh guvernera u očuvanju talijanskih banaka od financijske krize koja je pogodila američke i banke drugih zemalja. Talijanski član upravnog vijeća Europske središnje banke, Lorenzo Bini Smaghi, podnijet će do konca godine ostavku, kako bi na njegovo mjesto došao francuski predstavnik, jer dvojica Talijana, pa i bilo koje druge zemlje, ne mogu biti na čelu eura.  

Na pitanje je li zabrinut zbog ekonomske krize, Draghi je kazao kako za njega krizne situacije nisu novost. Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozdravila imenovanje  Draghija kao dobar znak za “neovisnost Europske središnje banke”.  Francuski predsjednik  Nicolas Sarkozy je kazao kako je imenovanje Draghija najbolji izbor za europsku banku.  

Draghi se treba sučeliti s dvjema problemima, s rastućom inflacijom (sada je na 2,7%) i s preniskom kamatnom stopom na posudbu novca (1,25%).

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije