Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Talijan Cristian Felice molitvom na Brdu ukazanja pobijedio bolest

Talijanski liječnici iznenađeni naglim poboljšanjem zdravlja pacijenta
06. listopada 2013. u 11:35 0 komentara 596 prikaza
'24.06.2011., Medjugorje - Od ranog jutra rijeke hodocasnika pohode Medjugorje u kojem se na danasnji dan Gospa prije 30 godina prvi put ukazala mladim Medjugorcima. Iz godine u godinu broj hodocasnik
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Nije se još ni slegla prašina oko kontroverzne priče o Gospinu kipu koji svijetli, a talijanski mediji ovih dana izvještavaju o novom čudu iz Međugorja. “Miracolo” (čudo) naslov je priče u kojoj talijanske novine i internetski portali opisuju čudesno ozdravljenje njihova tridesetsedmogodišnjeg državljanina Cristiana Felicea koji se, navodno, u Međugorju izliječio od amiotrofične lateralne skleroze. Prema enciklopedijskom medicinskom rječniku, amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovijetnim govorom. Na kraju, ALS utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje. S takvom teškom dijagnozom Cristian je stigao u Međugorje u pratnji supruge Francesce i dvoje djece zajedno s talijanskim hodočasnicima. Prema njegovom svjedočenju, u večernjim satima osjetio je jaki unutarnji glas da se popne na Brdo ukazanja. S obzirom na njegovo teško fizičko stanje, takva misija za ljude iz njegove pratnje učinila se nemogućom misijom, ali je Cristian inzistirao na odlasku na Brdo ukazanja.

Popeo se uz pomoć svećenika

Na mjesto Gospina ukazanja popeo se uz pomoć supruge i dva svećenika. Nakon molitve ispod velikog Gospina kipa, Cristian se vratio u hotel. Zdravstveno stanje mu se nakon povrataka naglo promijenilo nabolje. Bolje hoda, a više ne koristi respirator koji mu je zbog poteškoća u disanju gotovo stalno trebao. Za nekoliko dana talijanski liječnici, pišu tamošnji mediji, uklonit će mu i cjevčicu uz pomoć koje se Cristian mjesecima hranio. Liječnici tvrde da je njegovo naglo psihofizičko poboljšanje nemoguće objasniti sa stručnog medicinskog stajališta i da oni za sada ne mogu iznijeti bilo kakvu argumentaciju na koji način se to sve dogodilo, osim da se radi o medicinskom fenomenu. Medicinski standardi nalažu da se cijeli slučaj s naglim ozdravljenjem pacijenta Cristiana Felicea i dalje budno prati. Kako piše talijanski list “Blitz”, on je cijelo vrijeme uoči odlaska na Brdo ukazanja u sebi čuo jaki unutarnji glas kako mora doći do tog mjesta. Hoće li i ovaj slučaj biti stavljen u rubriku “čudesnih ozdravljenja”, teško je sada procijeniti, ali medicinska struka tvrdi kako je njegove ozdravljenje znanstveno neobjašnjivo. Nedavno su objavljena svjedočanstva Silvije Buso, mlade djevojka iz Padove, koja tvrdi da je ozdravila 2. lipnja 2005. za vrijeme ukazanja na Podbrdu. U šesnaestoj godini, nekoliko dana nakon visoke temperature, osjetila da više ne može hodati. Još se uvijek ne zna koju je bolest imala. Molila je za druge koji boluju teže nego ona sama. “Žarko sam molila da mi Bog po Gospinu zagovoru dadne snage da prihvatim kolica jer sam ih se vrlo plašila. Oko 22 sata zavladala je desetominutna tišina. Moleći ponizno, primijetila sam veliku svjetlost koja je bila nježna, odmarajuća..., i ona me impresionirala. Prestankom ukazanja nestalo je i te svjetlosti. Prvi put nakon devet mjeseci osjetila sam svoje noge. Briznula sam u plač i drhtavim glasom rekla: “Ozdravila sam, hodam”, tvrdi Silvia. Svjedočanstava o čudesnim ozdravljenima pun je arhiv župnog ureda u Međugorju. Još o njima nema nikakve službene crkvene objave i ona se tretiraju kao svjedočanstva hodočasnika, koji su iznijeli svoja osobna iskustva vezana uz ozdravljenja od bolesti koja se nisu mogla izliječiti konvencionalnim medicinskim tretmanima.

Stotine svjedočanstava

Prema neslužbenim informacijama, u Međugorju je prijavljeno više od šest stotina svjedočanstava o čudesnom ozdravljenju. Prijavljivana su ozdravljenja od najtežih bolesti do nestanka vidljivih rana po tijelu. Među tim brojnim ozdravljenjima neka su znanstveno-teološki obrađena, pa nema nikakvog ozbiljnog razloga da se sumnja u njihov nadnaravni karakter. O svojim ozdravljenjima svjedočili su ljudi iz cijelog svijeta, Južne i Sjeverne Amerike, Europe, Australije, Azije... O međugorskom fenomenu posljednju riječ dat će posebna Vatikanska komisija na čije će rezultate trebati još dugo čekati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.