Afganistan

Talibani likvidirali ljubavnicu jer se nisu mogli dogovoriti čija je?

talibani
Screenshot
10.07.2012.
u 07:30

Mještani sela u kojem se dogodilo smaknuće tvrde pak da je ženu ubila vjerska policija jer su šerijatski zakoni još na snazi

– Alah nas upozorava da se ne približavamo preljubu jer je to pogrešno. Alah je naredio da ona bude ubijena – izjavio je čovjek s dugom crnom bradom te nakon nekoliko izgovorenih stihova iz Kur’ana osudio mladu 22-godišnju Afganistanku na smrt. Za njega se pretpostavlja da je bio sudac na mjestu brutalnog ubojstva žene izvedenog kao u najcrnje doba talibanske vladavine.

Nakon izrečene presude, čovjek u bijeloj haljini uzeo je kalašnjikov u ruke i sa samo dva metra udaljenosti ispalio devet metaka u glavu i tijelo nesretnice koja je bila pokrivena dekom po glavi. U šokantnoj videosnimci koja je procurila u javnost vidljivo je kako u malom selu u pokrajini Parwan blizu Kabula deseci muškaraca sjede na zemlji i skupljaju se na krovovima kuća u podnožju planine te mirno gledaju smaknuće i ne pokušavajući reagirati na presudu te uz povike: „Allahu Akbar“ (Alah je najveći), „Živjeli mudžahedini i šerijatski zakoni“ te “Neka živi afganistanski mudžahedin” (što je naziv koji talibani koriste za svoje borce). Mnogi od njih brutalno su smaknuće snimali svojim mobitelima, zbog čega je ona i procurila na internet.

Guverner provincije Bashir Salangi kazao je kako su s ubijenom Najibaom dva talibanska zapovjednika imala ljubavni odnos, bilo da su je silovali ili ne, odlučili su je mučiti, a zatim ubiti kako bi riješili međusobni spor. No, stanovnici sela Kimčok, gdje se dogodila egzekucija, tvrde suprotno.

Prema njihovoj verziji, ženu je likvidirala vjerska policija koja je pod današnjim ministarstvom vanjskih poslova jer su još uvijek na snazi šerijatski zakoni koji su bili i za vrijeme talibana, što znači da se preljub kažnjava smrtnom kaznom. Prema statistikama afganistanskog nezavisnog odbora za ljudska prava, u posljednjih godinu dana nasilje nad ženama naglo je poraslo. Zastupnica u afganistanskom parlamentu i predsjednica odbora za ženska prava Favzija Kufi kazala je:

– Kako se to moglo dogoditi pred svim tim ljudima, nakon 10 godina strane intervencije, i to samo nekoliko kilometara od Kabula, glavnoga grada Afganistana? Sve se to događa pred očima vlade koja tvrdi da je toliko postigla u pravima žena, da je promijenila život žena. Ovakve su pojave neprihvatljive i predstavljaju golem korak unatrag. To je dodatno učvrstilo moje uvjerenje i želju da se kandidiram na predsjedničkim izborima 2014. godine – napomenula je Favzija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?