Nastavljena sjednica

‘Talačka’ kriza podijelila zastupnike u Parlamentu

Sjednica
09.07.2013.
u 09:23

Da je suditi po raspravama parlamentaraca, prije svih srpskih i bošnjačkih, u pojedinim trenutcima se nije uopće moglo znati radi li se o istom incidentu

Kao što se i očekivalo, rasprava u Parlamentu BiH oko stanja sigurnosti i propusta vezanih uz prosvjede posve je različito komentirana od većinskih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka. Predstavnici srpskih stranaka bili su ‘najagresivniji’ u osudi izostanka zaštite policije i sigurnosnih agencija, ali i iskazali sumnje da su prosvjedi politički motivirani kojima je potpuno onemogućen rad državnih institucija BiH.

Inzkova “intervencija”

Prema ranijem dogovoru, sa sjednice Kolegija Zastupničkog doma u proširenom sastavu, u nastavku sjednice nisu razmatrane izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju. O ovom zakonskom prijedlogu zastupnici će se izjašnjavati na jednoj od sljedećih sjednica. S dnevnog reda skinut je i zahtjev klubova zastupnika SDP BiH i SBB BiH da po hitnom postupku bude razmatran prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, o kojem bi se zastupnici trebali očitovati na sjednici Zastupničkog doma planiranoj za 18. srpnja. 
Zastupnik Zijad Jagodić iz SDA pitao je zašto ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nije bolje reagirao te je ocijenio sramnim način na koji je Vjekoslav Bevanda morao napustiti zgradu te da se Radončić trebao potruditi da kamere takvo što ne zabilježe. Bevanda je replicirao i istaknuo da je razočaran Jagodićevom raspravom.
“Podlegli ste medijima i njihovim izvještavanjima. Izašao sam iz zgrade u 16.15 sati jer sam u 17 sati imao sastanak. Što sam trebao? Da čekam kada će Valentin Inzko odlučiti hoće li izvlačiti Amerikance. I da se opet dogodi, opet bih isto postupio. Sramotno je to što ste rekli i dalo mi je ideju kakvu sliku imate o meni”, zaključio je Bevanda.
On je izvijestio zastupnike da je 6. lipnja od nadležnih agencija tražio hitno omogućavanje slobode kretanja ljudi koji su se tog dana nalazili u zgradama institucija BiH.

Bez reakcije

“Situacija je bila takva da sam uputio dopis MUP-u Sarajevske županije, SIPA-i, Ministarstvu sigurnosti BiH, Upravi za koordinaciju policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji”, precizirao je Bevanda. Dodao je da je stalni kontakt tog dana imao je samo s ministrom Radončićem i direktorom Uprave za koordinaciju policijskih tijela Himzom Selimovićem. Zastupnici iz RS-a su tijekom rasprava u nekoliko navrata inzistirali na tome da iza prosvjeda stoje pojedine političke stranke iz FBiH te da se nakon cijele situacije pokazalo da se u BiH ništa ne može postići vršenjem takvog pritiska. U nekoliko navrata oštre polemike izmijenili su bošnjački i srpski zastupnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?