AFERA

Tajni dokumenti diplomacije SAD-a naljutili dužnosnike u BiH

\'Whistleblowing website Wikileaks founder Julian Assange\'s attends a meeting between the US State Department officials and NGO on the sideline of the first review of the United States by the United
Reuters/Pixsell
02.12.2010.
u 08:23

Unatoč najavama da će se u tajnim dokumentima naći i sočni podaci o potrazi za generalom Ratkom Mladićem i uhićenim haaškim zločincem Radovanom Karadžićem, to se još nije dogodilo

I političari iz BiH s velikim nestrpljenjem čekaju koji će tajni dokument američkog State Departmenta iscuriti kroz internetsku stranicu WikiLeaks posvećen prošlim događajima na bh. političkom, sigurnosnom i ekonomskom polju. Od 835 dokumenata koji su iz američkog Veleposlanstva u Sarajevu poslani prema službenom Washingtonu, do sada je WikiLeaks objavio svega tri.

Unatoč najavama da će se u tajnim dokumentima naći i sočni podaci o potrazi za generalom Ratkom Mladićem i uhićenim haaškim zločincem Radovanom Karadžićem, to se još nije dogodilo. Kako je nekoliko pikantnih detalja vezanih uz odnos američkih dužnosnika prema domaćim bh. čelnicima, već iscurilo u javnost, a u sjeni predstojećih ustavnih promjena u BiH gdje će Amerikanci imati jaku ulogu, postavilo se logično pitanje je li curenje tajni iz američke diplomacije na neki način kompromitiralo ne samo njihove, već i europske diplomate koji su zbog lošeg znanja prilika u BiH svih ovih godina vršljali po daytonskoj tvorevini. Većina čelnika parlamentarnih političkih stranka drži da se ništa bitno nije dogodilo o odnosima s američkim i EU diplomatima te da najnovija afera ne bi trebala imati posljedice na buduće dogovore.

Jedino je M. Dodik, predsjednik RS-a, napao američkog diplomata D. Frida da je lagao kad je govorio da je razgovarao o priznanju Kosova sa strane RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?