Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Tajna računa u Austriji: Sanaderu ostali blokirani računi sa 1,4 mil. €

Deblokiran je novac stečen prije rujna 2004., objasnili su Austrijanci. Sanader je ulagao u fondove RBA i državne obveznice Austrije i Hrvatske
11. svibnja 2011. u 12:00 0 komentara 3 prikaza
sanader (1)
Foto: screenshot RTL

Državno odvjetništvo zatražilo je od austrijskih kolega objašnjenje o tome koji je dio novca deblokiran s računa Ive Sanadera i njegova punca Ive Šarića u Austriji. Podatak da je antikorupcijski odjel austrijskog tužiteljstva deblokirao dio novca Ive Sanadera, ali da je dio novca i dalje ostao blokiran, potaknuo je u javnosti pitanje: koliko zapravo Sanader ima računa u austrijskim bankama i koliko je na njima novca? Večernji je list sve istražio te ekskluzivno objavljuje potpune podatke, zajedno s rješenjem austrijskog atikorupcijskog ureda o deblokadi dijela Sanaderova bogatstva.

Bajić može biti miran

Mladen Bajić i Dinko Cvitan mogu biti mirni jer je i dalje na snazi privremena blokada računa Ive Sanadera u tirolskoj Raiffeisenlandesbank, na kojemu je pohranjeno oko 1,200.000 eura. Ta je blokada uvedena nakon rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 20. siječnja 2011., upućenog austrijskim pravosudnim tijelima. Zajedno s blokadom tog računa sud u Zagrebu zatražio je i otvaranje Sanaderova sefa u istoj banci. Kad je sef otvoren sredinom veljače, u njemu je pronađena štedna knjižnica sa 180.000 eura na ime Ive Šarića te 50.000 eura u gotovini. I to je odmah blokirano zbog sumnje u pranje novca. Držanje tolikog iznosa u gotovini u sefu potencijalno je kazneno djelo. Ukupno je, dakle, Sanaderu u austrijskoj banci još uvijek blokirano 1,430.000 eura. Austrijski istražitelji, zajedno s hrvatskim USKOK-om, i dalje sumnjaju u nezakonito podrijetlo te Sanaderove imovine.

Što je onda Sanaderu deblokirano u austrijskoj banci? Sanaderov odvjetnik Goran Suić u ponedjeljak je izjavio da su računi deblokirani, a glasnogovornica antikorupcijskog ureda u Beču objasnila je da je deblokiran samo dio novca. Nije željela govoriti o kojem je iznosu riječ. Ali Večernji list jučer je dobio na uvid rješenje o deblokadi. Prema podacima iz tog rješenja, deblokirani su računi na kojima Sanader ima oko 481.000 eura.

Iz obrazloženja proizlazi da je novac uglavnom deblokiran zato što je utvrđeno da potječe iz razdoblja prije svibnja, odnosno rujna 2004. godine. Istraga u Hrvatskoj tereti Sanadera za kaznena djela počinjena nakon 2004. godine i za Austrijance je u njihovoj istrazi o bankovnim računima očito bilo važno je li novac stečen prije ili tijekom inkriminiranog razdoblja.

Jedan je račun deblokiran jer novac na njemu potječe od “štednih uloga otprije rujna 2004.”, drugi dio novca proizlazi iz “federalnih obveznica Republike Austrije kupljenih u svibnju 2004.”, zatim “obveznica Republike Hrvatske kupljenih u svibnju 2004.” i, na kraju, dionica investicijskog fonda Raiffeisen-active-Aktien koje su, kako piše u obrazloženju, “plaćene imovinom koja je bila u (Sanaderovu, op. a.) posjedu još 1. srpnja 2003.”. Sav taj novac, proizlazi iz obrazloženja, Austrijanci su odlučili deblokirati jer smatraju da je dokazano stečen prije inkriminiranog razdoblja. Drugi račun, koji se navodi u obrazloženju, deblokiran je jer na njemu nema aktivnih uloga, već samo pasiva koja služi kao bankovno jamstvo za eventualne obveze.

Dosad nije bilo poznato da je Sanader na svoje ime ili na ime punca Ive Šarića ulagao u fondove tirolske Raiffeisen banke ili u državne obveznice Austrije i Hrvatske, kako proizlazi iz ovog obrazloženja austrijskih istražitelja. Rješenje antikorupcijskog ureda austrijskog državnog odvjetništva napisano je 3. svibnja i strane u postupku dobile su ga potkraj prošlog tjedna. Sanadera u toj istrazi u Austriji zastupa njegov bečki odvjetnik Werner Suppan, ali njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić u ponedjeljak se požurio objaviti vijest o deblokadi računa. Iz njegove izjave proizlazilo je da su svi Sanaderovi računi u Austriji deblokirani, što se pokazalo netočnim. Deblokiran je, doduše, znatan dio, ali gotovo milijun i pol eura i dalje je blokirano na Sanaderovim i Šarićevim računima.

– Ovo je prva pozitivna odluka za Sanadera od početka sudskih procesa – rekao je jučer Suić. Suočen s informacijama Večernjeg lista o svoti koja je i dalje blokirana, kao i o svoti koja se nalazi na deblokiranim računima, Suić ih nije želio komentirati.

Odakle toliko novca?

Ostaje pitanje odakle Sanaderu toliko novca na računima u Austriji. Čak i moguće obrazloženje obrane da je to ušteđevina iz razdoblja kad je živio u Austriji ne zvuči logično jer je obitelj Sanader tvrdila da su od austrijske “poduzetničke” ušteđevine financirali i kupnju vile u Kozarčevoj, i umjetnine, i satove...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

‘I ne znamo koji računi glase na I

‘I ne znamo koji računi glase na Ivu, a kamoli jesu li odmrznuti’

Glasnogovornik tužiteljstva u Innsbrucku Hansjörg Mayr u izjavi za Večernji list potvrdio je da su još uvijek blokirani računi i novac čije je zamrzavanje tražilo hrvatsko pravosuđe putem pravne pomoći.

– Tek kada Hrvatska zatraži deblokadu računa, postupit ćemo po njezinu nalogu – kazao je Mayr. Njegovo upozoravanje na institut pravne pomoći, koji je još na snazi, još jednom pokazuje kako obrana Ive Sanadera nije iznijela cijelu istinu govoreći o deblokadi računa. Zabuni su pridonijeli i austrijski pravosudni organi koji ne žele otkriti iznos niti broj odmrznutog računa, kao ni informaciju kako je tehnički moguće raspolagati dijelom sredstava na računu dok Hrvatska nije povukla zahtjev za pravnu pomoć.

Zabunu unosi i činjenica da su neki računi u Austriji otvoreni na ime Sanaderova punca Ive Šarića. On je pred istražiteljima i u javnosti dao kontradiktorne izjave. Prvo je tvrdio da godinama nije bio u Austriji te da stoga nije mogao imati nikakve račune, a onda su mediji otkrili da u putovnici ima žigove koji dokazuju da je ulazio u Austriju. Njegova supruga Karmela Šarić jučer je rekla da ni Ivo ni ona ne znaju koji računi u Austriji glase na njegovo ime, a kamoli koji su računi odblokirani. – Ne znamo ništa. Ako neki od računa glasi na Ivu Šarića, valjda će ga obavijestiti poštom da mu je odblokirano – rekla je Karmela Šarić. (sž/VLM, sh, tk/VLM)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.