Francuska i Srbija

Tadić i Nikolić u drugom krugu, Hollande osvojio Elizejsku palaču

\'Francois Hollande, Socialist Party candidate for the 2012 French presidential election, waves as he arrives at his campaign rally in Lille, April 17, 2012. REUTERS/Pascal Rossignol   (FRANCE - Tags:
PASCAL ROSSIGNOL/Reuters
06.05.2012.
u 20:08

Dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy priznao je poraz kazavši u telefonskom razgovoru svom protukandidatu kako mu želi svu sreću

Državljani Srbije danas su izašli na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, ali i zastupnike u republičkom i lokalnim parlamentima, a građani Vojvodine i o novom sazivu pokrajinskog parlamenta.

Prema posljednjim informacijama koje su objavili srbijanski mediji do 19 sati na birališta je izašlo oko 54 posto birača, a procjenjuju kako će ukupan broj birača koji je glasovao na današnjim izborima biti oko 60 posto. Aktualni predsjednik Boris Tadić i njegov glavni protukandidat osvojili su prema dosad prebrojanim glasovima oko 26 posto glasova birača i jedini su koji prolaze u drugi krug.

Izlazne ankete nakon 10 posto obrađenih glasova na izborima za parlament pokazuju kako i stranke predsjedničkih kandidata vode mrtvu utrku. DS je osvojio 24,6 posto, a SNS 24,2 posto glasova. Treća je koalicija SPS, PUPS, JS čiji je nositelj liste Ivica Dačić s 15,6 posto glasova.

Ističu također kako bi prebrojavanje glasova moglo kasniti zbog velikih gužvi na biračkim mjestima.

Glasovanje je proteklo bez većih incidenata, no ipak u Novom Sadu zabilježena su dva incidenta. Jedan je član povjerenstva, naime, razbio glasačku kutiju i zbog toga je intervenirala policija. Drugi je pak građanin priveden jer je nudio novac biračima,

Hollande prvi socijalistički predsjednik od 1995. godine

Socijalistički kandidat Francois Hollande novi je francuski predsjednik. Prema podacima objavljenim u francuskim medijima, osvojio je 52 posto glasova, dok je dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy osvojio 48 posto glasova.

Analitičari ističu kako je Holland izbore dobio ponajprije zbog cjelokupne situacije oko eurozone, rastuće krize i nezadovoljstva francuskih radnika. Hollande će biti prvi socijalistički predsjednik od 1995. godine.

- Francuska je izabrala. Promjene počinju od danas. Bit ću predsjednik svih Francuza, izjavio je izborni pobjednik Hollande. Dodao je kako će odsad svi biti jednaki u svojim obvezama i pravima.

- Francuski san zove se jednostavno- napredak, poručio je Hollande.

Dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy priznao je poraz kazavši u telefonskom razgovoru svom protukandidatu kako mu želi svu sreću. Svojim se pak pristašama zahvalio na podršci izjavivši kako je Francuska važnija od bilo kojeg pojedinca te kako je kao predsjednik davao sebe cijelog.

Hollandeovi pristaše već su se počeli okupljati na trgu Bastille u Parizu, tradicionalnom mjestu slavlja francuskih pristaša ljevice.

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?