Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Znate li koliko ima oceana na Zemlji? E pa, u krivu ste, sada će ih biti pet

Planet Zemlju službeno će krasiti novi, peti ocean - Južni Ocean kod Antarktike
10. lipnja 2021. u 20:18 0 komentara 372 prikaza
oceani

Novi član oceanske obitelji - Južni Ocean pridružio se Arktičkom, Atlantičkom, Indijskom i Pacifičkom.

Svatko tko je dosad mislio da poznaje svjetska mora i oceane, morati će ažurirati informacije. 

Naime, prema najavi National Geographica, planet Zemlju službeno će krasiti novi, peti ocean - Južni Ocean kod Antarktike.

Zemljopisac National Geographica, Alex Tait, rekao je "Znanstvenici su već dugo bili upoznati sa specifičnim ekološkim područjem koje je okarakterizirano oceanskim strujama i temperaturama.", prenosi RTL

"Ljudi upravo kod nas pronalaze informacije o tome koliko kontinenata, zemalja i oceana postoji. A dosad smo uvijek govorili četiri oceana.", rekao je Tait, misleći na Arktički, Atlantički, Indijski i Pacifički ocean.

Borba za priznanje

Američki odbor za zemljopisno imenovanje, također priznaje postojanje Južnog Oceana, no ovo je prvi put da je to potvrdio i National Geographic.

Unatoč tome, pokušaji službenog međunarodnog imenovanja Južnog Oceana su zaustavljena.

2000. godine je koncept novog oceana predložen International Hydrographic Organizationu, čija je zadaća pobrinuti se o mapiranju svih svjetskih voda - ali zbog protivljenja 94 člana odbora, koncept nije priznat.

"Mislimo kako je zbilja važno iz obrazovnog, a i kartografskog stajališta privući pažnju na Južni Ocean kao svjetski 5. ocean", rekao je Tait.

"Kada studenti počnu učiti o vodenome svijetu, naučiti će kako je to međupovezani ocean i naučiti će o njihovim važnostima i od sada - kako postoji i jedan poseban u ledenim vodama Antarktika".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.