iznenađeni

Znanstvenici snimili dvije životinje za koje se mislilo da su izumrle

21.02.2019.
u 21:39

U zadnjih mjesec dana znanstvenici su fotografirali dvije životinjske vrste za koje se smatralo da su izumrle - divovsku kornjaču s Fernandine i najveću pčelu na svijetu.

Na otoku Fernandina na Galapagosu pronađena je vrsta divovske kornjače za koju se vjerovalo da je izumrla prije više od 100 godina, javljaju ekvadorske vlasti, a prenosi CNN.

Davne 1906. godine bio je posljednji put da je na tom otoku viđena ova vrsta kornjače, a sada su je navodno ove nedjelje ponovno uočili članovi ekspedicije Giant Tortoise Restoration Initiative (GTRI).

Zoolog Washington Tapia, ravnatelj GTRI-ja i vođa ekspedicije, rekao je kako će provesti genetsko ispitivanje stoljeće stare ženke kako bi se "potvrdilo" da se radi o izumrloj vrsti, divovskoj kornjači s Fernandine, prenosi Index.hr. 

Ima ih još

No, tu priči nije kraj. Znanstvenici naime vjeruju kako se ne radi o usamljenom primjerku jer su primijetili miris i tragove specifične za tu vrstu koje su ostavile druge jedinke.

Istraživači su odnijeli kornjaču u obližnji istraživački centar na otoku Santa Cruz.

Divovska kornjača s Fernandine jedna je od 14 vrsta divovskih kornjača rodom s otočja Galapagos. Većina tih vrsta je ugrožena. Kornjače su se ubijale zbog hrane ili zbog ulja.

"Ovo otkriće potaknulo nas je da pojačamo ekspedicije kako bismo pronašli druge jedinke iste vrste, što bi nam omogućilo da pokrenemo program uzgoja u zatočeništvu kako bismo obnovili vrstu“, rekao je ekolog Danny Rueda, direktor Nacionalnog parka Galapagos.

Divovska pčela

 

Osim, kako se smatralo, davno izumrle kornjače, znanstvenici su nedavno uočili još jednu fascinantnu vrstu za koju se neko vrijeme smatralo da je nestala s našeg planeta – najveću pčelu na svijetu.

Pčela Megachile pluto najveća je pčela na svijetu. Zna narasti i do 4 centimetra odnosno velika je skoro poput našeg palca.

Osim svog latinskog naziva, ima i ime britanskog istraživača koji ju je otkrio, Alfreda Russela Wallacea, tako da se ponekad naziva Wallaceova divovska pčela.

Zadnji put viđena prije skoro 40 godina

1981. godine entomolog Adam Messer bio je zadnja osoba koja se susrela s tim malim divom. No, prošlog mjeseca ponovno ga je uočio istraživački tim koji je posjetio Sjeverne Molučke otoke, piše Gizmodo.

Istraživači fotograf Clay Bolt i entomolog Eli Wyman pokrenuli su spomenuti projekt i u siječnju ove godine krenuli u Indoneziju kako bi pronašli i fotografirali ovu rijetku divovsku pčelu.

Tjednima nisu ništa uočili, ali su ubrzo vidjeli rijetku pčelu u rupi u drvetu gdje je napravila svoje gnijezdo.  

Sada kada je pčela ponovno otkrivena, smatra Bolt, posao tek počinje jer se treba smisliti program zaštite te vrste. Potrebno je provesti dodatnu studiju o tome koliko se pčela nalazi u blizini i koja staništa koriste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?