Tri dana nakon presađivanja

Žena umrla poslije transplantacije, pluća donora bila zaražena koronom, a donor nije imao simptome

operacija
21.02.2021.
u 12:38

Ovo je prvi slučaj zaraze preko transplantiranog organa u SAD-u, objavila je prošli tjedan Sveučilišna bolnica u Michiganu

Žena iz Michigena preminula je nakon transplantacije pluća koja su bila zaražena koronom. Tri dana nakon presađivanja, skeniranje je pokazalo infekciju pluća. 

Ovo je prvi slučaj zaraze preko transplantiranog organa u SAD-u, objavila je prošli tjedan Sveučilišna bolnica u Michiganu. Zarazio se kasnije i kirurg koji je vadio pluća iz donora, no on se uspješno oporavio.

Liječnike najviše brine što donor nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a i više testova je bilo negativno.

Donor je bila žena koja je poginula zbog teške ozljede glave, a oba plućna krila primila je žena s roničnom opstruktivnom bolesti pluća. Uz sve ostale testove kod zahtjevne transplantacije obje su višestruko testirane na koronavirus i svi su testovi bili negativni. Tri dana nakon operacije, primateljica je razvila visoku temperaturu, pao joj je krvni tlak, a disanje je postalo otežano, prenosi Faktor.

Skeniranje je ukazivalo na infekciju pluća. Stanje se pogoršavalo, razvila je sepsu, i liječnici su je tada ponovno testirali na koronavirus. Ovoga puta test je bio pozitivan.

Ponovno su detaljno analizirali uzorke uzete iz grla i nosa donorice 48 sati nakon što su joj izvađena pluća, i bili su negativni. Osim tih uzoraka, bolnica je sačuvala i uzorak tekućine uzet duboko iz samih pluća. On je bio pozitivan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije