8 PRIJAVA SA SMRTNIM ISHODOM

Žena u Hrvatskoj preminula tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom, istražuje se slučaj

CJEPIVO
12.03.2021.
u 19:08

Od osam prijava, za dvije su nakon provedene potpune ocjene kompletne medicinske dokumentacije

U Hrvatskoj je zabilježena jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca, izvijestili su iz Hrvatske agencije za lijekove (HALMED).

Radi se o zgrušavanju krvi koje se počelo događati u periodu nakon što je pokojna cijepljena AstraZenecinim cjepivom. Iz HALMED-a kažu kako zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo istražuju taj slučaj. 

- Pokrenuli smo postupak ocjene slijedom zaprimanja inicijalne prijave dana 7. ožujka. ​S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci. U tijeku je postupak prikupljanja potrebnih podataka te njihove ocjene, a konačni zaključak bit će donesen u što skorijem roku - odgovorili su iz HALMED-a, prenosi 24sata.hr. 

Tromboembolijski događaji nisu navedeni kao moguće nuspojave u odobrenim dokumentima o cjepivu, koji sadrže informacije o nuspojavama iz provedenih kliničkih ispitivanja te cijepljenja u široj populaciji, a trenutačno dostupne informacije upućuju na to da broj takvih događaja kod cijepljenih osoba nije veći od broja zabilježenog u općoj populaciji. 

U Splitu je nedavno preminuo 67-godišnjak koji se nekoliko sati prije smrtnog ishoda cijepio AstraZenecinom cjepivom, doznaje Slobodna Dalmacija. 

Prema neslužbenim informacijama, muškarac se tijekom jutra cijepio, te je nakon 20-ak minuta provedenih u ambulanti otišao kući. U poslijepodnevnim satima doživio je srčani udar, te je hitno prevezen u KBC Split, na Kardiokirurgiju. Tamo mu je obavljena koronarografija te je utvrđeno da su mu krvne žile u jako lošem stanju, a takvo stanje je uvjetovano dugogodišnjim uživanjem cigareta, naime, kako doznajemo, čovjek je pušio tri kutije dnevno. Navodno se mjesecima osjećao loše, ali nije htio potražiti liječničku pomoć. Slučaj je prijavljen HALMED-u, no za sad nema poveznice između njegove smrti i cjepiva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?