Merkel:

Zemlje zapadnog Balkana različitom brzinom u EU

Angela Merkel
02.07.2016.
u 13:03

Njemačka kancelarka Angela Merkel, povodom Summita o zapadnom Balkanu u ponedjeljak u Parizu, koji je nastavak berlinskog procesa, ističe da zemlje regije imaju europsku perspektivu koja je povezana sa očekivanjima šta moraju poboljšati u raznim oblastima.

Ona je, u nedjeljnoj video-poruci objavljenoj danas na sajtu njemačke vlade, rekla da vidi europsku perspektivu različite brzine za zemlje zapadnog Balkana, navodeći da su Hrvatska i Slovenija već članice, da su druge započele pregovore, a da je Bosna i Hercegovina nedavno predala zahtjev za članstvo.

„Ti koraci su uvijek povezani sa našim očekivanjima šta se mora poboljšati, posebno u vladavini prava“, naglasila je Merkel.

Ona je podsjetila da je Berlinski proces uspostavljen sa ciljem podsticanja međusobne suradnje u regiji, kao i približavanje zapadnog Balkana EU.

„Već smo imali uspjehe. Atmosfera je sada bolja. Poslije prve konferencije u Berlinu su se premijeri zemalja regije sastajali između konferencija, što ranije nije bio slučaj i razgovarali su o projektima“, objasnila je Merkel.

Ona je istakla da postoje fiksni planovi za pospješivanje infrastrukture u regiji, posebno cestovnog i željezničkog povezivanja, kao i tješnju suradnju u oblasti nauke. U Parizu, kako je najavila, biće potpisan sporazum o uspostavljanju kancelarije za mlade. Ta kancelarija, prema njenim riječima, biće uspostavljena po uzoru na njemačko-francusku platformu za suradnju mladih.

„Radi se prije svega o razmjeni mladih, o međusobnom upoznavanju, to jest suradnji već od školskog uzrasta“, podvukla je Merkel.

Ona je podsjetila da je njemačka vlada pokrenula Berlinski proces na 100- tu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

„Brinemo se o tome da te zemlje bolje surađuju i istovremeno približavaju se EU. Time se jačaju stabilnost i mir u regiji, koji je imao bitnu ulogu u Prvom svjetskom ratu a i danas nije obelježen potpunom stabilnošću“, naglasila je Merkel.

Što se EU poslije Brexita tiče ona je ukazala da je održan Summit na kojem su identificirane tri važne oblasti u kojoj Unija mora biti efektivnija, a to su konkurentnost, unutarnja i vanjska sigurnost, kao i bolja ponuda za mlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?