NASA upozorava

Zemlja uopće nije spremna za udar asteroida, a on bi se mogao dogoditi

asteroid
Shutterstock
14.12.2016.
u 17:51

Ljudi na Zemlji potpuno su nespremni za iznenadni udar kometa, upozorili su u ponedjeljak NASA-ini znanstvenici na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu.

"Najveći problem je, zapravo, da mi ne znamo mnogo o tome što možemo napraviti da bismo spriječili udar kometa u Zemlju", kazao je dr. Joseph Nuth iz NASA-inog centra Goddard. Govoreći na konferenciji Nuth je istaknuo da su veliki i potencijalno opasni kometi i asteroidi vrlo rijetka pojava. "Ali, s druge strane, mogu se sudariti s planetom svakih 50 do 60 milijuna godina. S obzirom da je komet koji je izazvao izumiranje dinosaura udario prije 65 milijuna godina, možda smo malo i probili taj rok", kazao je, piše Index.hr. 

NASA-ini znanstvenici napomenuli su da su se dva posljednja bliska susreta kometa i Zemlje dogodila 1996. i 2014. godine. Ovaj posljednji je otkriven samo 22 mjeseca ranije i da se kretao drugačijom putanjom, bilo bi prekasno za lansiranje misije za skretanje te putanje, prenosi Guardian.

"Priprema za lansiranje svemirske letjelice traje pet godina", napominje Nuth.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?