Ukrajinski predsjednik

Zelenski: Situacija "posebno vruća" u Bahmutu

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
03.04.2023.
u 07:45

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju navečer da je vojna situacija "posebno vruća" oko Bahmuta, dok traju višemjesečni ruski napori za osvajanjem tog grada, što je najduža bitka od početka ruske invazije.

Osnivač ruskih plaćeničkih snaga Wagner Evgenij Prigožin rekao je da su njegovi vojnici podigli rusku zastavu na upravnoj zgradi u gradu. Ukrajinski dužnosnici nisu međutim dali naslutiti da je Bahmut pao u ruske ruke. Prigožin je ranije iznosio tvrdnje koje su bile preuranjene.

"Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdiivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. "Tamo je posebno vruće."

Ruske snage već mjesecima pokušavaju okružiti i zauzeti Bahmut, grad koji je imao 70.000 stanovnika prije ruske invazije pokrenute prije više od godinu dana.

Prigožin je u audio poruci objavljenoj na Telegram računu njegove službe za tisak rekao: "S pravne točke gledišta, Bahmut je zauzet. Neprijatelj je koncentriran u zapadnim dijelovima."

Visoki ukrajinski dužnosnik ranije je opisao situaciju oko grada kao "napetu", a vojno zapovjedništvo pažljivo razmatra svaki potez.

Zamjenica ministra obrane Hana Maljar rekla je da ukrajinske snage nastavljaju braniti svoje položaje, dok ruske snage ne obraćaju dovoljno pozornosti na svoje gubitke dok napadaju.

"Situacija u Bahmutu ostaje napeta", rekla je Maljar na Telegramu.

"Ali svaka vojna odluka i svaki korak pomno se odvaguje... Na prevladavajuću situaciju odgovaramo primjereno, uzimajući u obzir sve okolnosti, zadaće i načelo vojne izvedivosti."

Zelenskij i vojni zapovjednici prošlog su se mjeseca složili da će braniti Bahmut, usred javne rasprave o tome je li najbolje ostati ili preuzeti druge obrambene položaje.

Istaknuti ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe zahvatile središte grada. Ukrajinske snage odbile su 25 neprijateljskih napada, ali su ruske snage zauzele metalnu tvornicu AZOM, koju su ukrajinske trupe danima branile.

"Neprijatelj napada središte grada sa sjevera, istoka i juga i pokušava preuzeti grad pod svoju punu kontrolu", rekao je Ždanov, koji ima bliske veze s ukrajinskom vojskom, u videu prikazanom na YouTubeu.

"Na nekim mjestima smo bili uspješni, a na nekim mjestima smo čak i izveli protunapade. Ali neprijatelj povremeno bilježi uspjeh s obzirom na brojnost svojih snaga i brojnost dnevnih napada."

U svom video obraćanju, Zelenski je također rekao da su dvije osobe poginule u ruskom minobacačkom napadu u blizini grada Konotopa u sjevernoj regiji Sumi.

Spomenuo je ranija izvješća da je rusko granatiranje ubilo šest ljudi u gradu Kostjantinivki u regiji Donetsk u istočnoj Ukrajini. Jedanaest osoba je ozlijeđeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije