Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Zbog Trumpa izdali šerijat

Strogi šerijatski zakoni mnoge su koštali odrubljivanja glave ili bičevanja, no Trumpovima je dopušteno sve samo da ne okrenu leđa vladarima
22. svibnja 2017. u 08:30 1 komentara 460 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Strogi šerijatski zakoni u Saudijskoj Arabiji, koji su mnoge Saudijce, pa i strane državljane, koštali odrubljivanja glava, bičevanja ili dugogodišnjih zatvora, ne vrijede i za obitelj Donalda Trumpa i njegovu pratnju. Saudijska kraljevska obitelj učinila je sve, pa čak i „pogazila vjerska načela“, samo da udovolje i zadovolje američkog predsjednika Donalda Trumpa u strahu da im ne okrene leđa, što bi značilo kraj monarhije Al-Saud.

Rukovanje je grijeh

Paradoksalno je da se nešto takvo dogodilo u zemlji u kojoj je Saudijac Muhammed Abdulwahab krajem 17. stoljeća utemeljio konzervativni pokret u islamu, vehabizam, kojem je temelj šerijatski zakon. Takvu ideologiju nosi i teroristički ISIL, kao i Al-Qa’ida, koji počivaju na uvjerenjima da njihov pokret predstavlja povratak ranog islamskog kalifata te da im se moraju pridružiti svi muslimani. Osnovna načela na kojima se temelji Saudijska Arabija obitelj Trump je prekršila. Osim što je prva dama Melania došla nepokrivena maramom, bila je provokativno obučena, za što bi po šerijatskom zakonu mogla dobiti i do 500 udaraca bičem. Ono što je najviše privuklo pozornost javnosti, što je saudijski kralj Salman, koji slovi kao čuvar groba proroka Muhameda, pružio ruku i rukovao se s prvom damom i s Trumpovom kćeri Ivankom, što je jedan od najvećih grijeha – rukovanja sa ženom. Isto tako, Ivanka je viđena u hotelu na bazenu, koji je zatvorenog tipa i namijenjen samo muškim gostima, u bikiniju. Delegacija kao i članovi obitelji Trump, nisu se ustručavali piti alkohol, koji su donijeli sa sobom, u hotelu, što se u toj zemlji kažnjava smrtnom kaznom.

Prvi rock-koncert

Trumpova supruga Melania, a posebno kći Ivanka, toliko su pažnje privukle na sebe da su se društvene mreže užarile od komentara, ali i bračnih ponuda. Zahvaljujući posjetu Trumpa, stanovnici Riyada, prvi su put uživali u koncertu stranog pjevača, unatoč činjenici da je u toj zemlji američka glazba potpuno zabranjena. Naime, country pjevač Toby Keith, koji je jedini pristao pjevati i na inauguraciji Trumpa, održao je besplatan koncert u Riyadu na kojem su bili isključivo muškarci stariji od 21 godinu.
 

  • una-sana:

    kad je vlast i novac u igri nista vazno i sveto nije a ti saudijski kraljevi su poznati po razvratu svih oblika samo oni to naravno ne daju u javnost a oni su samo americke pudlice i igraju kako amerikanci ... prikaži još! sviraju zatu su se i zadrzali na vlasti tako dugo a islamski svijet je i potonuo radi ovakvih smutljivaca i nema mu napredka dok ovakvi vladari vladaju njiime ovo vrijedi za 90% islamskih zemalja ako ne i 100 % .